close

Velfortjent Oscar til Asghar Farhadi

For andre gang gikk Oscar for beste fremmedspråklige film til tidligere æresprisvinner på Film fra Sør, Asghar Farhadi. ”En handelsreisende” vant også gjeve priser ved fjorårets filmfestival i Cannes og kommer på kino 10. mars.

Av , foto: Norsk Filmdistribusjon 6. mar 2017

Den iranske mesterregissøren Ashar Farhadi er for sin fryktløsehet og utfordre politiske maktstrukturer. Nominasjonen til Oscar for beste fremmedspråklige film ble intet unntak. Han annonserte tidligere at han ikke kom til å delta på Oscar-gallaen i protest mot Donald Trumps innreiseforbud. Bak uteblivelsen står en samlet filmverden, og mottakelsen var massiv da den iransk-amerikanske ingeniøren Anousheh Ansari tok i mot prisen på hans vegne, og leste opp en uttalelse fra mesterregissøren. 

"My absence is out of respect for the people of my country," Videre kalte han inreiseforbudet for "inhumane. (…) Dividing the world into the us and our enemies categories creates fear," . 

Farhadi har tidligere vunnet Oscar for Nader og Simin - Et bruddBåde film og regissør har gjestet Film fra Sør-festivalen. En handelsreisende sto dessverre ikke på fjorårets program, men det er en stor glede at den har sluppet igjennom nåløyet for norsk kinodistribusjon. Filmen distribueres av Norsk filmdistribusjon og treffer kinolerrer rundt om i landet 10. mars.

Filmen forteller historien om et forhold som går i oppløsning mens begge arbeider med Arthur Miller's teaterstykke "Death of a Salesman". Les mer om filmen HER