close

The Art of Fiction

Den tyrkiske Nobelprisvinneren i litteratur Orhan Pamuk er både forfatter og kunstner i et unikt prosjekt som Film fra Sør har utviklet i samarbeid med The Global Art Project. Litteratur, kunst og dokumentarfilm står på menyen når den verdenskjente forfatteren gjester Oslo, i perioden 22-25.mai. Du møter Pamuk og regissør Grant Gee på Vika Kino Tirsdag 23.mai kl. 20.

Av 3. mai 2017

Orhan Pamuk, som mottok Nobels Litteraturpris i 2006, er en av Tyrkias mest prominente forfattere, kjent for bøker som Det hvite slottet, Svart bok og Mitt navn er Karmosin. Pamuk har solgt mer enn 13 millioner bøker og er oversatt til over 63 språk, noe som gjør ham til landets mestselgende forfatter. I tillegg til å være forfatter arbeider han som professor på Columbia University i New York, der han underviser i skriving og komparativ litteratur.

The Art of Fiction tilbyr en unik reise gjennom Orhan Pamuks forfatterskap, med spesielt fokus på den kritikerroste romanen Uskyldighetens museum. Pamuk åpnet i 2012 et eget museum i en av Istanbuls bakgater, der gjenstander fra den fiktive kjærlighetshistorien mellom den eldre forretningsmannen Kemal og hans yngre elskerinne Füsun er utstilt. Et unikt museum, som ble kåret som Europas mest spennende museum i 2014.

Den britiske regissøren Grant Gee har latt seg fascinere av den spennende koblingen mellom et fiktivt romanunivers og etableringen av et eget museum med gjenstander fra romanen. I samarbeid med Pamuk presenterte han dokumentaren Innocence of Memories på filmfestivalen i Venezia i 2015.

Dokumentaren fanger på besnærende vis den helt spesielle, intense og forførende stemningen Pamuk har forsøkt å skape, både med romanen og museet. 

Norgespremieren på dokumentaren finner sted Tirsdag 23. mai på Vika kino, der vi arrangerer to visninger; kl. 17.30 og 20.00.

Etter visningen kl 20.00 har du muligheten til å få oppleve både regissør og forfatter, i en Artist Talk mellom Orhan Pamuk og Grant Gee, moderert av Jørgen Lorentzen. I forbindelse med visningen kl. 17.30 blir det Q&A med regissør Grant Gee.

Billetter til visningen kl. 17.30 kan du kjøpe her. 

Billetter til visningen kl. 20.00 kan du kjøpe her. 

 

Istanbul Independent Film Festival

Om Innocence of Memories

Regi, Grant Gee, 2015, UK, 97 min, engelsk uten undertekster

I sentrum for denne hypnotiske dokumentaren står den tyrkiske nobelprisvinneren i litteratur, Orhan Pamuk, og hans forførende mesterverk fra 2008; Museum of Innocence (Uskyldighetens museum). Boken handler om det besettende kjærlighetsforholdet mellom forretningsmannen Kemal og hans yngre elskerinne Füsun; alt fortalt gjennom Kemal etter at Füsun dør i en bilulykke. Kemals kjærlighet for Füsun er ren besettelse og når han av forskjellige grunner ikke kan være nær henne, setter han i gang med å samle ulike objekter som minner ham om henne. Ut av denne fiksjonen har Pamuk skapt noe konkret og virkelig; museet The Museum of Innocence – som åpnet dørene i Istanbul våren 2012. Et museum bestående av alle de objektene som Kemal samler på i romanen.  

Grant Gees nydelige og kontemplative dokumentar fører oss inn i denne mystiske verden mellom fiksjon og virkelighet som Pamuk har skapt; Bosporosstredet, Istanbuls bakgater, samlingen av sneiper med Füsuns leppestift i museet, TV-skjermer i telefonbokser der Pamuk selv blir intervjuet om boka og museet, stemmene til Kemal og Füsun som forteller om lidenskap, erotikk, svulmende følelser, svik, sorg og avstand. 

Sentralt for prosjektet er en utstilling kuratert av Selene Wendt. Utstillingen inneholder 29 vitriner fra The Museum of Innocence i Istanbul. Hver vitrine består av forsiktig komponerte gjenstander som refererer direkte til spesifikke kapiteler i Uskyldighetens museum. Vitrinene komplementeres av historiske filmklipp, familiebilder, en lydkomponent, og en interaktiv videopresentasjon av Orhan Pamuks notatbøker fylt med tekster og akvareller. Utstillingen finner sted på Kulturhistorisk museum i perioden 22. mai – 15. oktober, 2017.

Det blir en samtale mellom Orhan Pamuk og Selene Wendt på Kulturhistorisk Museum 22. mai i forkant av åpningen.

Orhan Pamuk kommer også til Litteraturhuset 24. mai der han vil ha en samtale med Helge Jordheim som er professor i kulturhistorie og museologi ved Universitetet i Oslo. Sjekk ut arrangementet og kjøp billetter her.