close

Dagens anbefalinger: Fredag 10.november

82 filmer over 11 dager er ingen barnemat, og det kan være fort gjort å bli overveldet av utvalget. Fortvil ikke. Her er dagens tre anbefalinger

Av 10. nov 2017

THE MERCILESS

VIKA 1 kl. 15.30

Sør-Korea er best i Asia på actionfilm og thrillere. På sitt beste produserer de saker som blåser Hollywood av banen når det gjelder produksjonskvalitet, tempo og superkoreograferte actionscener. The Merciless, som ble vist under årets filmfestival i Cannes, er intet unntak.

Jo Hyun-su er en ung og lovende politimann som søker seg til en dekkoperasjon i et fengsel. Oppdraget er å skape en allianse med den brutale mafiabossen Han Jae-ho, som styrer fengselet med hard justis, og infiltrere Han's kriminelle nettverk. Den unge Jo lykkes med jobben, og skaper en fortrolighet med Han som bærer hele filmen.

Forbered deg først og fremst på nådeløs, hardtslående action – her snakker vi om kompromissløs sjangerfilm.

Kjøp billetter til visningen her.

REFUGIADO

VIKA 2, kl. 16.00

Trusselen er usynlig, men desto mer overhengende, og friheten dyrebar og skjør i Refugiado. Diego Lermans dramathriller som var en av de store oppdagelsene under Cannes-festivalen i 2014. Den er fortalt gjennom øyene til syv år gamle Matias, og vi aner uråd fra begynnelsen, idet han venter forgjeves på at moren Laura skal hente ham i bursdagsselskapet til en venn. Hvorfor kommer hun aldri? Så finner han henne bevisstløs på gulvet hjemme i leiligheten. På sykehuset etterpå forstår vi at Matias' pappa Fabian har banket henne, at hun er gravid, og at noe fryktelig kan skje dersom han finner dem.

Refugiado følger mor og sønn fra krisesenter til krisesenter, til øyeblikket hvor Laura innser at flukt er eneste mulighet. Resultatet er en empatisk og foruroligende film, med strålende prestasjoner fra Sebastian Molinaro og Julieta Diaz i de to hovedrollene.

Etter visningen av Refugiado  blir det en Q&A med regissør Diego Lerman. 

Kjøp billetter til visningen her.

APRIL'S DAUGHTER

VIKA 1, KL. 20.30

Det kan virke som galskap av en ung jente som venter barn å la være å fortelle det til sin egen mor. Ikke minst når jenta mangler jobb og utdannelse, og barnefaren er like uerfaren. Men 17 år gamle Valeria har sine grunner. Det skjønner vi når moren April dukker opp, to måneder før termin, og flytter inn hos Valeria og søsteren Clara i familiens feriehus. For April er sine døtres rake motsetning – rik, vakker, selvsikker og handlekraftig, og med rikelig erfaring etter selv å ha blitt mor i ung alder.

Lenge før barnebarnet Karen engang er født, tar April kontroll over situasjonen og også mye av omsorgen for henne. Men er det egentlig ønsket om å hjelpe til som driver April? April’s Daughter utvikler seg til en nervepirrende thriller som holder på spenningen helt til siste bilde.

Kjøp billetter til visningen her.

HELT PLUTSELIG

CINEMATEKET, 21.15

Helt plutselig er Diego Lermans debutfilm, og ble noe av et gjennombrudd for argentineren. Den ble vist på en drøss festivaler, ble nominert til Argentinas nasjonale filmpris i en rekke kategorier – og fikk kinodistribusjon i flere land, inkludert i Norge.

Filmens protagonist er Marcia, hvis kjedelige liv snus på hodet den dagen hun støter på Mao og Lenin, to tøffe jenter med skarpe kanter, lesbiske tendenser og få hemninger. Mao forsøker å sjekke opp Marcia, som avviser henne, og dermed får kniven på strupen, bokstavelig talt. Filmen begynner som en road movie i svart/hvitt, men utvikler seg snart til å bli en nærgående, underfundig og velspilt historie om et knippe sære, men likevel sjarmerende sjeler.

Etter visningen av Helt Plutselig  blir det en Q&A med regissør Diego Lerman og Mirko Stopar. 

Kjøp billetter til visningen her