close

Dagens anbefalinger: Lørdag 11.november

82 filmer over 11 dager er ingen barnemat, og det kan være fort gjort å bli overveldet av utvalget. Fortvil ikke. Her er lørdagens tre anbefalinger.

Av 10. nov 2017

A SORT OF FAMILY

CINEMATEKET, KL. 18.00

Hva vil det egentlig si å være mor, eller å være biologisk i slekt med noen? I den visuelt utsøkte thrilleren A Sort of Family vender Diego Lerman tilbake til denne tematikken, som også ble undersøkt i det prisvinnende dramaet Refugiado. Malena er en lege fra Buenos Aires som tyr til surrogati for å bli mor, og vi møter henne idet hun reiser mot et avsidesliggende område på den argentinske landsbygda – til en klinikk som tilbyr denne tjenesten ulovlig. Barnet blir født, men gleden overskygges av at surrogatmorens familie prøver å presse Malena for penger. Den ressurssterke legen er fast bestemt på få adoptert barnet, og med hjelp fra sin skeptiske ektemann tyr hun til desperate midler. Gjennom Malenas kamp viser Lerman frem et korrupt og moralsk tvilsomt system, der medisinske og rettslige instanser begge er medskyldige.

A Sort of Family er en innsiktsfull og empatisk moralsk thriller, som behandler komplekse tema på en måte som både taler til øye, hjertet og hjernen.

REGISSØRSAMTALE

I tilknytning til filmvisningen blir det en samtale mellom regissør Diego Lerman og nettidsskriftet Montages.no.

Kjøp billetter til visningen her. 

 

AN INSIGNIFICANT MAN   

VIKA 2, KL. 18.00

Som så mange andre alminnelige mennesker i India var Arvind Kejriwal lut lei korrupsjon og maktmisbruk. Den tidligere skatteinspektøren Kejriwal trommet sammen en gjeng likesinnede og startet The Common Man’s Party, som skulle kjempe for mannen i gata. Men et par år etter oppstarten i 2012 rystet partiet den politiske eliten i India ved å vinne 67 av 70 seter i lokalvalget i New Dehli, Indias hovedstad – en by med over 21 millioner innbyggere. Arvind Kejriwal leverer ramsalt kritikk av landets korrupte elite, samtidig som han strør om seg med svært ambisiøse valgløfter om mer makt til folket og lavere levekostnader.

DET KRITISKE ROM: POPULISME OG POLITIKK I INDIA

Kenneth Bo Nielsen, som forsker på politikk i India ved UiO, kommer sammen med Rina Sunder, samfunnsdebattant og tidligere leder for Norway India Chamber of Commerce and Industry for å diskutere politikk, korrupsjon og populisme i India. Er det plass til den alminnelige mannen i gata i landets politiske system? Samtalen ledes av Elisabeth Eide fra Norsk PEN.

Kjøp billetter til visningen her. 

CANIBA 

KUNSTNERNES HUS KINO, KL. 18.00

3. juni 1981 ble en japansk utvekslingsstudent arrestert i utkanten av Paris. I hånden bar han en koffert fylt med restene av en nederlandsk medstudent han tre dager tidligere hadde drept og spist. Etter å ha erklært ham psykisk syk og utilregnelig valgte franske myndigheter å sende ham tilbake til Japan, hvor han grunnet smutthull i rettssystemet ble satt fri i 1986.

Det er blitt laget flere dokumentarfilmer om kannibalen Issei Sagawa, men ingen ligner Caniba. Resultatet er et komplekst og dypt forstyrrende intervjuportrett, et sted i landskapet mellom videokunst og kinodokumentar. Advarsel: Filmens eksplisitte gjengivelse av selvskading og detaljerte gjenfortelling av Sagawas forbrytelse gjør at enkelte publikummere vil kunne finne den støtende.

Etter visningen av Caniba vil kunstner og filmregissør Jorunn Myklebust Syversen og sosiolog Mats Lillehagen diskutere filmen. Samtalen vil ta for seg mulighetene og utfordringene ved regissørenes metoder i utforskningen av kannibalisme og selvskading. Truls Foss modererer samtalen.

Kjøp billetter til visningen her 

THE GROWN-UPS

VIKA 1, KL. 21.15

The Grown-Ups er en morsom og sjarmerende historie fra en chilensk skole for mennesker med Downs syndrom. Her fylles kjøkkenet av småkaker og den sosiale sfæren av et følelsesspekter uten sidestykke. Anita, Andrés, Ricardo og Rita jobber på kjøkkenet og har gått i samme klasse i 40 år, men drømmer om eget arbeid og egen bolig, å bli selvstendige, etablere seg og få barn. Kjæresteparet Anita og Andrés bor begge hjemme hos sine foreldre, men tørster etter et privatliv sammen og planlegger å gifte seg. En dag kunngjør Andrés en nyhet som oppskaker klassekameratene. Fordomsfritt og ærlig skildrer Maite Alberdi de fires tilværelse og umyndiggjøringen de opplever fra familie og samfunn. Som publikummer vil du mest sannsynlig le, fnise, rive deg i håret og gråte om hverandre. Men du vil garantert ha et smil om munnen gjennom hele filmen!

Kjøp billetter til visningen her. 

THE THIRD MURDER

VIKA 1, KL. 18.30  

Mesterregissør og Film fra Sør-veteran Hirokazu Koreeda har skiftet gir med årets film The Third Murder, fra familiedrama til mordmysterium. Fengselsfuglen Misumi, som nettopp har sonet en drapsdom, står tiltalt igjen, for ran og drap. Motivet er til stede, Misumi har tilstått, og for forsvarsadvokat Shigemori blir oppgaven å redde tiltalte fra dødsstraff ved å finne en formidlende omstendighet.

Tvilen og de filosofiske betraktningene om forbrytelse, straff, sannhet og identitet stikker dypt i The Third Murder. De settes på spissen i filmens mange forhørsscener, hvor en tynn glassvegg skiller de to hovedpersonene og lar ansiktene deres speiles i hverandre. Og som alle Koreeda-filmer er The Third Murder ytterst velspilt, klartenkt og full av humanisme i skildringen av alle karakterer.

Kjøp billetter til visningen her