close

Dagens anbefalinger:Mandag 13.november

82 filmer over 11 dager er ingen barnemat, og det kan være fort gjort å bli overveldet av utvalget. Fortvil ikke. Her er mandagens tre anbefalinger.

Av 13. nov 2017

WHEN THE GUNS GO SILENT

VISNING: VIKA 1, kl. 19.00

Nobels fredspris ble i fjor tildelt Colombias president Juan Manuel Santos. Etter 52 år med krig, flere hundre tusener drepte og millioner av mennesker på flukt, var Santos pådriver for at partene endelig gikk til forhandlingsbordet med et gjensidig uttalt ønske om fred. FARC, verdens eldste geriljaorganisasjon, skrev under avtaler hvor de lovet å gi fra seg våpnene. Sammen med den kolombianske regjeringen skal de nå kjempe det som kanskje er den vanskeligste kampen, nemlig kampen for å vinne freden.

Den anerkjente journalisten og regissøren Natalia Orozco har fulgt fredsprosessen over flere år. Hun gir oss et unikt innblikk i prosessene som har ført frem til den historiske avtalen.

Les vårt intervju med Natalia Orozco her. 

DET KRITISKE ROM: FRED ETTER ET HALVT ÅRHUNDRE MED KRIG?

Vi inviterer journalist og regissør Natalia Orozco sammen med UDs spesialutsending til Colombia, Anne Heidi Kvalsøren for å samtale om fredsprosessen og veien videre for et fredelig Colombia. Samtalen ledes av Liv Tørres fra Nobels Fredssenter.

Kjøp billett til visningen her

 

WAJIB

VISNING: CINEMTEKET, kl. 18.00

Fem år etter sin forrige spillefilm vender Annemarie Jacir tilbake med Wajib, et familiedrama om hva det vil si å være palestiner i dagens Israel. Shadi, en palestinsk arkitekt bosatt i Italia, er tilbake i hjembyen Nazareth for å hjelpe til med søsteren Amals bryllup. Mens Shadi og faren kjører rundt i familiens gamle Volvo med bryllupsinvitasjoner, er han nødt til å forholde seg til alt han misliker med stedet han har flyttet fra: det vanskelige forholdet til faren, konservative holdninger i nabolaget og – boblende under overflaten – den israelske undertrykkingen av Palestina.

Wajib («plikt» på arabisk) er jordnær og lavmælt både i dialogen og i det visuelle uttrykket. Det er en film som tar seg god tid i skildringen av den hjemvendte sønn Shadi og hans kompliserte forhold til faren og til landet han elsker og hater. Den viser også to av Annemarie Jacirs fremste styrker som filmskaper: arbeidet med skuespillerne og evnen til å lage gode manus. Hovedrolleinnehaverne Mohammad og Saleh Bakri er far og sønn også i det virkelige liv, og fremstår som sammensatte mennesker, i likhet med filmens mange bikarakterer.

REGISSØRSAMTALE

I tilknytning til filmvisningen blir det en samtale mellom regissør Annemarie Jacir og Gjermund Granlund fra Arabiske filmdager.

Kjøp billetter til visningen her

 

LA FAMILIA

VISNING: VIKA 1, kl. 20.30

Støv, svette og slit ligger som et tjukt teppe over denne medrivende drama-thrilleren fra et av Caracas' tøffeste nabolag. Pedro på tolv år bor sammen med faren Andres. Faren tar diverse strøjobber for å få endene til å møtes, så Pedro er for det meste overlatt til seg selv i et område hvor volden er overalt og bare de sterkeste overlever.

La Familia er et nærgående far og sønn-portrett, blottet for sentimentalitet. Men uansett hvor tøft de to behandler hverandre når pengene ikke strekker til og nok en jobb går i vasken, merker man at de innerst inne er genuint glade i hverandre. Det hele er filmet med stødig hånd av filmfotograf Luis Armando Arteaga, kjent fra Ixcanul, som vant hovedprisen Sølvspeilet under Film fra Sør i 2015.

Etter visningen av La Familia blir det en Q&A med regissør Gustavo Córdova og journalist Jon Sæter.

Kjøp billetter til visningen her

 

SAMUI SONG

VISNING: VIKA 2, kl. 18.30

Den nervepirrende thrilleren Samui Song starter med at Viyada, en ung og vakker såpeskuespiller, kjører på et hjortedyr. Hun trer ut av bilen, og i en nærmest poetisk sekvens får hun blikkontakt med dyret. Med ett forstår hun at hun må gjøre noe med sitt destruktive liv, men hennes desperasjon etter å komme seg bort fra familie og karriere blir svært kostbar for alle involverte - særlig fordi hennes rike, utenlandske mann Jerome er en trofast og hjernevasket følger av den karismatiske sektlederen Den Hellige.

Følelsen av at noe ubehagelig skal skje henger over så å si hver eneste scene i filmen, og stemningen er nesten mer skremmende når det tilsynelatende råder fred og fordragelighet.

Kjøp billetter til visningen her