close

Dagens anbefalinger: Søndag 12.november

82 filmer over 11 dager er ingen barnemat, og det kan være fort gjort å bli overveldet av utvalget. Fortvil ikke. Her er søndagens anbefalinger.  

Av 12. nov 2017

KILLING JESUS

VIKA 1, kl. 16.15

I Killing Jesús gir regissør Laura Mora oss en brutal historie basert på hennes eget liv. Det er en film som nekter å skygge unna de harde realitetene i det kolombianske samfunnet, men som skildrer enkeltmenneskers skjebner uten å bli stereotypisk.

Den 22 år gamle kunststudenten Paula blir vitne til mordet på sin høyt elskede far, som jobber som professor ved samme universitet i byen. Paula unngår kuleregnet og klarer å få et glimt av morderen før han forsvinner på motorsykkel, men politiet som sliter med hundretalls uløste drap vegrer å løfte en finger. Så hva skjer da Paula en sen kveld møter Jesús, farens morder, og plutselig står overfor en reell mulighet til å ta hevn?

Killing Jesús er spilt inn i kronologisk rekkefølge og bæres frem av en rekke sterke skuespillerprestasjoner der Natasha Jaramillo som Paula er et høydepunkt. Gjennom et nærgående kamera som nekter å slippe tak på Paula, mestrer filmen å skildre hennes voksende tvil og forvirring på gripende vis.

Les vårt intervju med Laura Mora her.

Kjøp billetter til visningen her.

NOLLYWOOD: SOMETHING OUT OF NOTHING

VIKA 2, kl. 18.00

Fra tradisjonelle voodoohistorier via urban, realistisk spillefilm til grensesprengende sjanger-eksperimenter: Nigeriansk film har enorm spennvidde. Bli med på ferden når regissør Abba Makama utforsker den Lagos-baserte filmindustrien vi kjenner som Nollywood – en bransje som kverner ut opptil 50 filmer per uke, ofte til under 10 000 dollar per stykk.

I Makamas dokumentar Nollywood møter vi en rekke regissører, skuespillere og filmkritikere som forsøker å sette ord på hvordan bransjen fungerer som motreaksjon på vestlige fremstillinger av afrikanere på film. Dette er en viktig grunn til at Nollywood-filmen er blitt så viktig for nigerianere, og i andre afrikanske land. La deg forføre av en filmnasjon som har skapt underholdning nærmest ut av ingenting.

Kjøp billett til visningen her

 

THE HUMAN SURGE

KUNSTNERNES HUS, kl. 18.00  

The Human Surge er en film som lever veldig i øyeblikket, samtidig som den klarer å fange noe av essensen i vår komplekse, moderne verden. Den gjør det ved å følge tre unge voksne på tre kontinenter: Exe i Buenos Aires i Argentina, Alf i Maputo i Mozambique og Canh på Filippinene. I stedet for å lage «karakterer» av dem, og en tydelig «fortelling», kaster den oss inn i livene deres. Ingen rom er for hemmelige og ingen bevegelser for vanskelige for filmens konstant bevegelige kamera.

Uten å bli overtydelig viser The Human Surge hvordan Exe, Alf og Canh er knyttet sammen, gjennom avansert teknologi og en global økonomi av underbetalte jobber. Samtidig er de fri til å løsrive seg fra omgivelsene og bli til en annen. Eller sagt med filmens eget billedspråk: Å låne noens PC eller følge en maursti i skogen kan plutselig transportere deg til et annet sted på kloden.

Kjøp billett til visningen her

UT AV INTET

VIKA 1, kl. 18.30

Mesterregissør Fatih Akins nyeste film er en intens hevn-thriller med høyreekstremisme og terror i dagens Europa som bakteppe. En bombe eksploderer like utenfor en kurdisk butikk i sentrum av Hamburg. På åstedet, i vrimmelen av sirener og blålys, kommer Katja løpende, bare for å oppdage at Nuri – hennes mann og innehaver av butikken – og deres sønn Rocco er blant de drepte. På sekunder er et lykkelig familieliv lagt i grus.

In The Fade er første gang Diane Kruger spiller i en tysk film, og i den utypiske og svært krevende rollen som Katja leverer hun den beste tolkningen så langt i karrieren, for øvrig premiert med pris for beste skuespillerinne under årets Cannes-festival. Filmen er basert på de såkalte Kebab-drapene, en serie rasistisk motiverte drap som rystet Tyskland for noen år tilbake, og Akin har uttalt at han har kjent behovet for å lage filmen som et svar til de høyreekstreme voldshandlingene i hjemlandet.

Kjøp billett til visningen her

 

BUENA VISTA SOCIAL CLUB: ADIOS

VIKA 1, kl. 21.15  

Bandet The Buena Vista Social Club er oppkalt etter den berømte musikklubben i Havanna på Cuba som ble stengt på 1940-tallet, og har siden 1997 erobret både hjerter og dansegulv med vibrerende kubanske toner. En slik suksesshistorie blir det selvsagt film av, og i 1999 kom den tyske regissøren Wim Wenders med filmen Buena Vista Social Club, som ble nominert til Oscar for beste dokumentar i 2000.

18 år etter kommer oppfølgeren Buena Vista Social Club: Adios, regissert av Waste Land-regissøren Lucy Walker. Vi får et gjensyn med de resterende medlemmene i bandet og følger dem på en siste turne der de snakker om opp- og nedturene de har vært igjennom, og det enorme fotavtrykket bandet har gjort i kubansk historie.

Dokumentaren munner ut i opptak fra en rekke konserter i Havanna, og tar farvel med en musikalsk bauta av et band gjennom storslagen musikk, god stemning og en ørliten porsjon melankoli.

Kjøp billett til visningen her