close

Velkommen til Nollywood

For mange nordmenn vil Nigeria og nigerianere gi assosiasjoner til prostitusjon, kriminalitet, korrupsjon og nyhetsinnslag om Boko Haram. At landet er et økonomisk kraftsentrum i Vest-Afrika, med over 180 millioner innbyggere, er det færre som vet, for ikke å snakke om at Nigeria har verdens nest største filmindustri.

Av 8. nov 2017

Begrepet «Nollywood» ble brukt første gang i en New York Times-artikkel på 2000-tallet, som samlebetegnelse på nigeriansk filmindustri, men trenden begynte tidlig på 1990-tallet. På det meste blir det laget 50 nye filmer i uken i Nollywood, og med over 2500 titler i året er bransjen på få tiår blitt nest størst på verdensbasis, like bak Bollywood, og langt foran amerikanske Hollywood i produksjonsvolum. Her lages film i alle mulige former og sjangre, men romantiske dramakomedier, periodedramaer og actionfilmer er mest utbredt. Nollywood er også kjent for kvantitet fremfor kvalitet, kanskje mest av alt fordi filmene raskt piratkopieres og i stor grad er laget for å vises på TV.

De siste årene har det imidlertid vokst frem et «New Nollywood»: filmer med betydelig større budsjett, rettet mot et publikum i og utenfor Nigeria som ser film på kino i stedet for i stua. Nollywood er også helt essensiell for Nigerias økonomi: Det anslås at bransjen bidrar med over 600 millioner dollar til nasjonalproduktet og sysselsetter over 1 million mennesker. For et afrikansk publikum som tidligere har sett seg selv portrettert som outsidere i utenlandsk og vestlig film – ofte med rasistiske undertoner – redefinerer Nollywood filmopplevelsen. Det skjer gjennom lokale perspektiver og historier om alt fra frigjøringskampene fra tidligere kolonimakter til samtidsdramaer om et Afrika i spenn mellom det urbane og det tradisjonelle. Et økende antall kvinnelige regissører har også problematisert kjønnsstereotyper og satt likestilling på agendaen.

I samarbeid med Institutt for kriminologi og rettssosiologi ved Universitetet i Oslo har vi valgt ut fire spillefilmer og en dokumentar som gir en smakebit på Nollywood. Dette er noe du aldri har sett på Film fra Sør-festivalen tidligere! Ressurspersoner som jobber daglig med Nollywood – kunstnerisk og akademisk – vil bidra med å skape bredere forståelse for filmene. Vi ønsker å utfordre bildet nordmenn har av nigerianere, afrikanere og afrikansk populærkultur, og gi plass til en filmindustri som altfor lenge er blitt oversett. 

Hjertelig velkommen til Nollywood!

Årets Nollywood-program:

93 Days

Superstjernen Danny Glover, kjent fra Dødelig våpen-filmene, er det internasjonale trekkplasteret i 93 Days, en dramathriller basert på virkelige hendelser under utbruddet av ebola i 2014. USA-diplomaten Patrick Sawyer ankommer Lagos og legges inn på sykehus med symptomer på ebola. Selv vil han kun behandles for malaria, og også sentrale politikere og leger prøver å feie ebola-trusselen under teppet. Støttet av sin kollega (Glover) nekter sykehuslegen Ameyo Adadevoh å skrive ut amerikaneren, og når hennes bange anelser blir bekreftet, må legene hindre viruset i å spre seg til Lagos' 20 millioner innbyggere.

Kjøp billetter her.

The Wedding Party

Latter og gråt om hverandre, en solid dose kjærlighet, familietrøbbel og intriger: den romantiske dramakomedien er en av de mest populære sjangrene i Nollywood, og The Wedding Party er et stjerneeksempel.

I The Wedding Party møter vi 24 år gamle Dunni på dagen da hun endelig skal gifte seg med sitt livs store kjærlighet, Dozie. Dunni har plaget livet av omgivelsene med sine astronomiske forventninger til bryllupet, og får en sjokkartet opplevelse når problemene begynner å hope seg opp.

Kjøp billetter her.  

Taxi Driver: Oko Ashewo

Denne actionkomedien er en av Nollywoods største publikumssuksesser fra de siste årene. Den tar oss med til skyggesidene av Lagos, dit unge Adigun flytter for å ta over sin avdøde fars drosje. Adigun dras inn i den kriminelle underverdenen, hvor han må reorientere seg for å kunne jobbe og overleve. Fokuset på en noe naiv karakters reise fra bygda til byen er et velkjent Nollywood-tema. Den viser de grelle konsekvensene av den uformelle skyggeøkonomien i en av verdens raskest voksende byer, men er også en varm film om hvordan mennesker fra ulike verdener tar vare på hverandre mot alle odds.

Kjøp billetter her

Maami

Maami er syttende film i rekken fra Tunde Kelani, en levende legende i nigeriansk film, og basert på en roman med samme navn. Den følger den berømte fotballspilleren Kashimawo, som er proff i engelske Arsenal og nå har tatt valget om å reise hjem for å spille for det nigerianske landslaget i VM i Sør-Afrika. Der konfronteres Kashimawo med minnene om en vanskelig barndom preget av stor fattigdom, men minnes også på hvor viktig morens ubetingede kjærlighet har vært for ham. Få med deg Tunde Kelanis hyllest til morsrollen når vi viser hans kanskje viktigste film så langt i karrieren.

Kjøp billetter her

Nollywood: Something Out Of Nothing

Fra tradisjonelle voodoohistorier via urban, realistisk spillefilm til grensesprengende sjanger-eksperimenter: Nigeriansk film har enorm spennvidde. Bli med på ferden når regissør Abba Makama utforsker den Lagos-baserte filmindustrien vi kjenner som Nollywood – en bransje som kverner ut opptil 50 filmer per uke, ofte til under 10 000 dollar per stykk. Makamas dokumentar setter blant annet ord på hvordan Nollywood er en motreaksjon mot vestlig fremstilling av afrikanere på film – en viktig grunn til bransjens store popularitet i Nigeria og andre afrikanske land.

Visningen søndag 12. november kl. 18.00 kombinerer dokumentar og samtale. Nollywood-forskerne Alessandro Jedlowski og Senayon Olaoluwa og regissør Tunde Kelani introduserer visningen og gir oss et videre innblikk i bransjen.

Kjøp billetter til søndagens visning her 

Kjøp billetter til alle visningene her