close

Årets Gullpalme-vinner åpner årets festival

Vi er utrolig stolte av å kunne åpne den 28. utgaven av Film fra Sør med den nyeste filmen og til selveste Hirokazu Kore-eda, Shoplifters.

Av 19. sep 2018

Shoplifters vant Gullpalmen under årets filmfestival i Cannes, og har nytt svært gode kritikker og stor kommersiell suksess.

Filmen, signert den japanske stjerneregissøren Hirokazu Kore-eda, skildrer familien Shibatas liv i fattigdom og deres kamp for å overleve. Regissør Hirokazu Kore-eda beskriver selve grunnmuren i filmen med spørsmålet «hva er det som skaper en familie?»

Gullpalme-vinneren åpner årets festival 8. november på Klingenberg kino, og billetter legges ut for salg 16. oktober.

Kjøp billetter til åpningen her

Shoplifters ga meg gåsehud på årets Cannes-festival. Dette er fortellerkunst på sitt ypperste; rørende, humanistisk, samfunnskritisk og morsom. En gullpalmevinner blant de aller største noensinne.” forteller kunstnerisk leder, Lasse Skagen.

Det er norske Another World Entertainment som er distributør av årets åpningsfilm, og daglig leder Marius Olsen er svært glad for at filmen har fått den gjeve plassen i programmet;

”Det er en stor ære å få åpne årets Film fra Sør, og det føles ekstra godt å åpne festivalen med en film regissert av Hirokazu Kore-eda som vi har jobbet med på tre av hans foregående filmer. Shoplifters er en sjarmerende og hjerteskjærende film som er full av vakre øyeblikk,” sier Marius Olsen.

Kontroversiell film

Dramaet utspiller seg i Tokyo og er inspirert av nedgangen i den japanske økonomien. Faktiske nyhetsartikler skildrer mange japaneres liv i fattigdom, og hvordan de har blitt tvunget til å stjele fra butikker for å overleve – akkurat som familien Shibata. Skildringen av fattigdom i dagens Japan har til dels møtt motstand i hjemlandet.

– Filmen er visstnok dårlig likt av det politiske etablissementet og av statsminister Shinzo Abe, forklarer Lasse Skagen. – I sin research til filmen hentet Kore-eda frem ganske triste historier fra det japanske samfunnet, om fattige barn som lever i fattigdom og går for lut og kaldt vann.

Om Shoplifters

Filmen fokuserer på familien Shibatas liv i Tokyo. Osamu og konen Nobuyo forsøker å forsørge familien med strøjobber og en lavt lønnet deltidsjobb, men mesteparten av tiden er det bestemorens pensjon som forsørger familien. Situasjonen fører til at familien må stjele fra butikker for å kunne overleve. Filmen klarer å skape en sterk kontrast mellom familiens uærlige måte å forsørge seg på, mot familiens godhet og sympati når de tar valget om å adoptere en ung hjemløs jente.

I rollene finner vi blant annet Lily Franky kjent fra Kore-edas film Som far, så sønn, og skuespillerlegenden Kirin Kiki fra filmen Under kirsebærtrærene som dessverre gikk bort for litt under en uke siden.  

Om regissøren

Regissør Hirokazu Kore-eda startet sin karriere som dokumentarskaper for tv før han gikk over til å skape film. Han er en mester i å fremstille en families kompliserte bånd, hvilket han har bevist gang på gang i filmer som Nobody knows (2004), Still Walking (2008) og Etter Stormen (2016). I tillegg til Gullpalmen for Shoplifters har han tidligere vunnet juryprisen i Cannes, samt priser flere priser for beste film og for beste regissør.

Billetter til årets åpningsfilm slippes 16. oktober. Hele programmet offentliggjøres og er i salg 26. oktober.