close

Storslått premiere og åpningsfest

Velkommen til storslått åpning av den 28.utgaven av festivalen med premiere på Shoplifters etterfulgt av åpningsfest på Røverstaden. 

Av 28. okt 2018

Shoplifters vant Gullpalmen under årets filmfestival i Cannes, og har nytt svært gode kritikker og stor kommersiell suksess.

Filmen, signert den japanske stjerneregissøren Hirokazu Kore-eda, skildrer familien Shibatas liv i fattigdom og deres kamp for å overleve. Regissør Hirokazu Kore-eda beskriver selve grunnmuren i filmen med spørsmålet «hva er det som skaper en familie?»

Gullpalme-vinneren åpner årets festival 8. november på Klingenberg kino. Kjøp billetter til åpningen her

Etter visning av åpningsfilmen og gullpalmevinneren Shoplifters, trekker vi ut i kulda og inn på Røverstaden for å danse i gang 11 dager med filmfest!

Festen er et samarbeid med Oslo World og Japans Ambassade, som byr på noen japanske overraskelser i løpet av kvelden.

Kveldens DJ-trio er kuratert av Oslo World og kaller seg Bacalo, Icognito og KUUK-Mira. I anledning Film fra Sørs åpningsfest møtes disse tre bak mikseren, for å sørge for et dansegulv i takt med alle verdens kontinenter, med uendelige muligheter og soleklar festgaranti.

Om DJene:
DJ Bacalao, fra den karibiske kysten i Colombia, spiller musikk fra hele verden og mikser indiedisco med vintage- og alternative afrikanske rytmer, som soukous, afrobeat og champeta, før han plutselig snur nesen mot Haiti og Kompass, samt salsa, brasiliansk funk og latin-amerikansk jazz. DJ Incognito, fra Oslo, har i flere år samlet plater fra sine reiser i hovedsakelig Afrika og Sør-Amerika, med et særlig fokus på Brasil. Oslo Worlds egen KUUK-Mira har spilt guilty hits og beinhard hip hop på utesteder over hele byen og på festivaler over hele landet i mange år, og ER en festgaranti.

Om Shoplifters:
Det sier ikke så rent lite, men Shoplifters er regissør Hirokazu Koreedas kanskje beste film til nå. Årets åpningsfilm på Film fra Sør er et komplekst og nyansert drama, som sedvanlig fra Koreeda. En varm skildring av en familie utenom det vanlige som har mange hemmeligheter, og som må gå uortodokse veier for å få endene til å møtes.

Som tittelen antyder skildrer Shoplifters en gruppe småkriminelle outsidere, som stjeler dagligvarer for å få mat på bordet. En dag bestemmer de seg for å ta til seg en liten jente på seks-syv år som ikke blir tatt godt vare på av sine egne foreldre.

Koreeda fikk velfortjent den høythengende Gullpalmen under årets filmfestival i Cannes for Shoplifters. Den ble også unisont hyllet av et internasjonalt kritikerkorps, og treffende omtalt av bransjebladet Variety som en «Oliver Twist for vår tid». Japanske Koreeda har en sjelden sensibilitet når det gjelder å skildre familieliv. Med årets film stiller han utfordrende spørsmål om forskjellen på familier forbundet av blodsbånd og alternative familiekonstellasjoner knyttet sammen av kjærlighet.