close

Årets vinnere er....

Det er med stolthet vi kan presentere årets vinnere av Sølvspeilet, Nye Stemmer, Dok:Sør og Publikumsprisen.

Av 17. nov 2018

SØLVSPEILET

Sølvspeilet, Film fra Sør-festivalens hovedpris, deles ut til den beste av 12 filmer i den internasjonale hovedkonkurransen. 

Juryens begrunnelse:

Juryen for hovedkonkurransen på årets Film fra Sør har hatt en utfordrende jobb. Vi har sett 12 filmer, og en overveldende mengde av dem har grepet, rystet og satt spor i oss.

Fellesnevneren for alle filmene vi har sett har vært det såre og menneskelige som ligger i å bry seg om hverandre – eller i å ikke bry seg.

Filmen som får juryens gunst er en helstøpt, velregissert historie om å være forelsket. En stilsikker fortelling hvor mye av filmens nerve og driv ligger i karakterenes blikkvekslinger, hvor replikkene aldri blir platte, og historien aldri er overfortalt.

Denne filmen viser kraften i en god filmfortelling. Dette er grunnen til at vi setter oss i kinomørke og lar oss henføre av historier: bevisstheten om at vi aldri helt kan vite hva som skal skje, eller om det vi ser foran våre øyne faktisk skjer. Denne filmen gir oss en vag følelse av uro, og vi skjønner gradvis at virkeligheten kan være mystisk i seg selv. 

På et mer følelsesmessig plan er dette en historie som minner oss på hva det er å falle pladask for noen du egentlig ikke kjenner, å drikke og røyke seg inn i solnedgangen mens praten blir eksistensiell, og den berusende følelsen av å bli besatt av en annen.

When I first met her she told me she was studying mime ... 

When you try to put it in words it doesn't sound like anything special. But if you see it with your own eyes for ten or twenty minutes  gradually the sense of reality is sucked right out of everything around you. It's a very strange feeling.

Juryen har funnet en film som er forstyrrende, forførende og original. På imponerende vis klarer regissøren å oversette fremmedgjøringen og ensomheten vi er vant til å lese i Haruki Murakamis tekster over til spillefilmformatet. Basert på novellen Barn Burning....

Vinneren av Sølvspeilet 2018: BURNING regissert av Lee Chang-dong

Prisen er gitt av Stiftelsen Festivalkontoret, og prispengene går til den norske distributøren som lanserer filmen på kino i Norge.

Sølvspeilet-juryen besto av:

Kalle Løchen
Kalle Løchen har vært leder av Cinemateket i Oslo, og redaktør for tidsskriftene Z og Film&Kino. Han har vært konsulent for både Norsk filminstitutt og Midtnorsk filmsenter, og er i dag konsulent for Viken filmsenter.

Khalid Maimouni
Khalid Maimouni er filmprodusent med bakgrunn fra Storyline Studios. Hans samarbeid med regissør Izer Aliu har allerede resultert i Amanda for beste regi og nominasjon til Nordisk råds filmpris, begge for Fluefangeren (2016).

Marte Stapnes
Marte Stapnes er medieviter og daglig leder i Norsk filmklubbforbund, i tillegg til å være redaksjonssekretær filmtidsskriftet Wuxia. Hun har tidligere jobbet for Universitetsforlaget, samt vært gjesteredaktør for Z.

DOK:SØR

Film fra Sør-festivalens dokumentarpris DOK:SØR deles ut til den beste av ti filmer i dokumentarkonkurransen. 

Juryens begrunnelse:

Fra et utvalg av en rekke fengslende og bemerkelsesverdige filmer, med stor variasjon i tematikk og uttrykk, har vi landet på en favoritt. En film som kombinerer stor filmkunst og en historie som til tross for at den er minimalistisk, evner å være høyst engasjerende, emosjonell og gripende. Verdigheten, skjønnheten og utholdenheten til hovedpersonen er filmens hovedfokus, som det håndholdte og svært tålmodige kamera følger, på en dialogløs reise gjennom et hypnotisk landskap, og i de mange livets utfordringer han møter på veien. Det er en av de sjeldne filmene, som etterlater oss med et glimt av håp om en bedre fremtid, på tross av vår viten om at det større bilde er nedslående.

Det har ikke vært en enkelt avgjørelse å skulle velge kun én film, men vi er alle enig om at årets DOK:SØR-pris skal gå til Makala, regissert av Emmanuel Gras og produsert av Nicolas Anthomé for Bathysphere Productions.

Vinneren av DOK:SØR-prisen 2018 er: MAKALA regissert av Emmanuel Gras

Prisen er gitt av Stiftelsen Festivalkontoret og går til filmens regissør.

Årets DOK:SØR-jury besto av:

Brynjar Bjerkem
Brynjar Bjerkem er sosialantropolog, og produsent hos Transcultural Arts Production (TrAP). Han har vært programansvarlig og daglig leder for Film fra Sør, i tillegg til å ha kuratert filmprogrammer for utstillinger og andre festivaler.

Helene Eggen
Helene Eggen er medieviter med fordypning i filmvitenskap og kunsthistorie. Hun er assisterende festival- og programsjef for Arctic Moving Image & Film Festival i Harstad, og kommunikasjonssjef for Tromsø internasjonale filmfestival.

Verona Meier
Verona Meier er filmprodusent med utdanning og erfaring fra blant annet München, New York og Hong Kong. Hun har bidratt til profilerte produksjoner som Vals med Bashir (2008) og Den grønne sykkelen (2012), og er i dag tilknyttet Ape&Bjørn.

NYE STEMMER

Nye stemmer er en ny konkurranseseksjon, og prisen deles ut til den beste av elleve filmer som har gjort seg spesielt bemerket på den internasjonale filmscenen. 

Juryens begrunnelse:

Flertallet av filmene i programmet Nye stemmer har vært preget av skjebner som er spesifikke for kvinner. Det er gledelig å se at så mange av dem er laget av kvinnelige regissører. Like gledelig er det å konstatere at nivået er høyt.

Én film peker seg likevel ut ved å levendegjøre et universelt og høyaktuelt problem. Gjennom historien om en ung kvinne kommer vi nært inn på migrantlivet i en stor metropol.

Manuset overrasker stadig vekk med uforutsigbare og effektfulle vendinger.

Kameraarbeidet har dokumentariske kvaliteter som bringer oss fysisk svært tett på hovedpersonen.

Skuespiller Samal Jeslijamova har en imponerende tilstedeværelse i en krevende rolle som bærer hele handlingen.

Vinneren av Nye Stemmer-prisen 2018: AYKA regissert av Sergei Dvortsevoy

Prisen er gitt av Stiftelsen Festivalkontoret og går til filmens regissør.

Nye Stemmer-juryen besto av:

Britt Sørensen
Britt Sørensen er filmkritiker og kulturjournalist for Bergens Tidende. Hun har også gitt ut fire romaner, og skrevet for Adresseavisen.

Jon Iversen
Jon Iversen er filmskribent og rådgiver. Han gikk av som leder for Filmklubbforbundet tidligere i år, og fikk da Filmklubbprisen for sin innsats gjennom 40 år.

Kristin Aalen
Kristin Aalen har nesten 30 års erfaring som kulturjournalist for NRK og Stavanger Aftenblad. Hun driver i dag nettstedet kulturkritikk.no.

PUBLIKUMSPRISEN

Hvert år kan festivalens publikum stemme frem sin favoritt til publikumsprisen blant filmene i programmet som senere kommer i distribusjon på kino.

Årets vinner av publikumsprisen er SHOPLIFTERS regissert av Hirokazu Koreeda.  

Filmens distributør, Another World Entertainment, mottar en lanseringspakke til en verdi av 40.000 kroner sponset av Dagsavisen og Cinema, som skal hjelpe filmen å nå sitt publikum. Shoplifters har ordinær kinopremiere i Norge 18. januar.

Alle som har stemt på publikumsprisen er med i trekningen av en sykkel fra OsloVelo. Vinneren er kontaktet pr. e-post.