close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Kismet

En inspirerende dokumentar om tyrkiske såpeoperaer og hvordan de påvirker kvinner i den arabiske verden og Europa til å bryte ut av destruktive og undertrykkende relasjoner. Dersom du tror at såpeopera kun er lettvinn underholdning og at sosial forandring i Midtøsten er en tapt sak, bør du få med deg denne filmen. For Kismet er oppløftende saker!

Tyrkiske såpeserier har blitt ekstremt populære over hele den arabiske verden. Hver uke sitter millioner av seere klistret foran skjermene. De fleste kvinner. Stedene hvor seriene utspiller seg rennes ned av turister og mange barn kalles opp etter stjernene i såpeseriene. Men en langt viktigere konsekvens av såpeseriene er at de har statuert viktige eksempler for tusenvis av kvinner. Livet trenger ikke leves i frykt for ektefellens sinne, eller uten den personlige friheten mennesker har krav på. De tyrkiske såpeseriene viser sterke og modige kvinner som tør å stå opp mot barneekteskap, seksuell trakassering, vold og voldtekt. Og i Kismet blir vi kjent med virkelige kvinner som har turt å gjøre det samme i sine liv. Respekt og kjærlighet er ikke utenfor rekkevidde, men finnes også for dem! gg

Etter visningen av Kismet blir det en samtale med samfunnsforsker Mona Abdel-Fadil og daglig leder i Minotenk Linda Alzaghari om de tyrkiske såpeserienes potensial for endring av undertrykkende strukturer. Samtalen modereres av Gjermund Granlund, en av prosjektlederne for Arabiske filmdager.

Hellas, Cyprus 2013
Regissør Nina Maria PASCHALIDOU
Manus Nina Maria PASCHALIDOU
Fotograf Michael ARISTOMENOPOULOS
Produsent Rea APOSTOLIDES, Yuri AVEROF, Nina Maria PASCHALIDOU
Produksjonsselskap Anemon Productions, Forest Troop
Språk Tyrkisk, arabisk, engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 52 min
Seksjon