close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Made in Bangladesh

Made in Bangladesh er en film om genseren du kjøpte på H&M for 200 kroner, om hvilken svette og lidelse som går inn i produksjonen av klærne vi går i. For bak hvert store motehus og hver klesbutikk står en hær av underbetalte fabrikkarbeidere, som oftest kvinner, som jobber i til tider livsfarlige arbeidsforhold. Hva skjer når disse kvinnelige arbeiderne bestemmer seg for å kjempe mot makta?

Vi følger 23 år gamle Shimu som etter et dødsfall i fabrikken hun arbeider på, tar den dristige beslutningen om å organisere seg og sine medarbeidere, med et tilsynelatende ustoppelig pågangsmot. Trusler, byråkrati og et system som er tydelig rigget mot arbeideren, er ingen hindring for Shimu i hennes iherdige kamp for sine rettigheter som arbeider og kvinne.

Regissør og manusforfatter Rubaiyat Hossains film føles autentisk, med et nysgjerrig kamera som følger kvinnene tett og skaper medfølelse med dem uten å framstille dem som ofre. At oppsynsmennene på fabrikken ofte er eldre menn, understreker også en sexistisk kultur der kvinner forventes å være passive tjenere både på jobben og hjemme. Eller som Shimu sier, etter at ektemannen Reza har stilt henne til veggs for engasjementet på jobben: «Vi får trøbbel hvis vi er gift, og trøbbel hvis vi ikke er det.»

Rubaiyat Hossain (f. 1981) er en av Bangladesh’ få kvinnelige filmskapere. Hun er utdannet i kvinnestudier ved flere universiteter i USA, og er også forsker og aktivist. Alle hennes tre kritikerroste spillefilmer undersøker politikk og samfunnsforhold fra et feministisk perspektiv, og debutfilmen Meherjaan (2011) fikk sterk kritikk i Bangladesh og er nå bannlyst fra landets kinoer.

 
Filmen har fått støtte fra filmfondet Sørfond+. Midlene til Sørfond+ kommer fra Kreativt Europas MEDIA-program og Utenriksdepartementet.  
 

Frankrike, Bangladesh, Danmark, Portugal 2019
Regissør Rubaiyat Hossain
Manus Rubaiyat Hossain, Philippe Barrière
Fotograf Sabine Lancelin
Skuespillere Rikita Nandini Shimu, Novera Rahman, Parvin Paru, Mayabi Rahman, Shahana Goswami
Produsent Francois d’Artemare, Ashique Mostafa
Produksjonsselskap Les Films d’Aprés-Midi, Khona Talkies, Beofilm, Midas Filmes, Cinema Cocoon
Språk Bengali
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 95 min
Seksjon Horisonter, Sørfond
Genre Drama