26. nov. - 15. des.
Digital Festival
Tilgjengelig fra 26. nov.

Denne filmen vises på vår digitale festival.

Sjelden har internasjonale kritikere vært mer samstemte i sin hyllest av en film som har feid alle konkurrenter av banen ved kinoenes billettkontorer. Med Parasitt har regissør Bong Joon-ho knekt koden og inntatt både børs og katedral med storm. Fjorårets gullpalmevinner fra Cannes og åpningsfilm under Film fra Sør 2019 må du få med deg på stort lerret!

Møt Kim Ki-taek, en arbeidsledig familiefar som bor sammen med kona og to voksne barn i en fattigslig kjellerleilighet. Heller ikke kona har jobb, og familien har svært dårlige framtidsutsikter. Gjennom en kompis får sønnen i familien plutselig sjansen til å bli privatlærer for tenåringsdatteren i en rik familie. Han gjør raskt suksess i jobben, og det åpner muligheter for at resten av familien kan fylle diverse andre funksjoner i rikmannsboligen: datteren som privatlærer for den yngste sønnen i familien, faren som sjåfør, moren som hushjelp. Det virker som om en drøm har gått i oppfyllelse, men det ender som et mareritt.

Det er en nesten utrolig prestasjon å klare å beskrive klassesamfunnet på en så utstudert og medrivende måte som Bong Joon-ho gjør i Parasitt. Der andre blir sittende fast i forutsigbare skildringer av kampen mellom rik og fattig, setter Bong setter en helt ny standard ved å trekke motsetningen opp på et annet nivå – med effektive virkemidler fra mange sjangere.

Lasse Skagen

Regissør Bong Joon-ho vil gi en personlig videohilsen til Film fra Sør før filmen.

Regissør

Bong Joon-ho (f. 1969) er en av Sør-Koreas mest kjente filmskapere, både internasjonalt og på hjemmebane: The Host (2006), engelskspråklige Snowpiercer (2013) og Oscar-vinneren Parasitt (2019) er alle blant de best besøkte filmene i Sør-Korea noensinne. Bong spillefilmdebuterte med Barking Dogs Never Bite i 2000 og slo for alvor igjennom med krimthrilleren Memories of Murder i 2003, før Mother fulgte i 2009. Filmene til Bong Joon-ho er kjent for mørk humor, raske stemningsskifter og en sterk visuell stil med sans for detaljer. Under årets festival har du mulighet til å fordype deg i filmografien hans i et omfattende retrospektiv.

Denne filmen inngår i

Regissørportrett: Bong Joon-ho

Originaltittel Gisaengchung

Land Sør-Korea

År 2019

Regissør Bong Joon-ho

Manusforfatter Jin Won Han, Bong Joon-ho

Fotograf Kyung-pyo Hong

Produsent Bong Joon Ho, Kwak Sin Ae, Moon Yang Kwon

Med Song Kang-ho, Lee Sun-kyun, Jo Yeo-jeong, Choi Woo-sik

Spilletid 2t 12m

Språk Koreansk

Undertekst Norsk

Sjanger Humor

Format DCP

Aldersgrense 15

Lenker IMDb

Relaterte gjester

Hva med disse filmene?