close

Dagens anbefalinger: søndag

81 filmer over 11 dager er ingen barnemat, og det kan være fort gjort å bli overveldet av utvalget. Fortvil ikke. Her er søndagens anbefalinger.  

 

Av 15. nov 2018

Yol: Veien

VISNING: CINEMATEKET, kl. 13.30

Yol: Veien er en av tidenes beste tyrkiske – og kurdiske – filmer, og den ble til på dramatisk vis. Den er produsert i kjølvannet av militærkuppet i Tyrkia i 1980, og er skrevet av Yilmaz Güney, som var kurder og ble fengslet for sin politiske aktivisme. Manuset ble smuglet ut fra cella hans, omsatt til film av hans tidligere assistent Serif Gören, og etter at Güney rømte fra fengsel, ferdigstilte han filmen – som endte opp med å vinne Gullpalmen i Cannes i 1983.

Filmen skildrer livet til fem fanger som får helgepermisjon fra fengsel. «Men friheten utenfor celleveggene er ikke hva de hadde håpet på», skrev den norsk-kurdiske regissøren Hisham Zaman i sin omtale av filmen da den ble vist på Film fra Sør i 2006. «Yol anses for å være en av Yilmaz Güneys beste filmer. For meg er filmen ikke bare en humanistisk og politisk kraftanstrengelse, men den er også en dypt personlig film og en kunstnerisk triumf. Den skildrer et tyrkisk samfunn med brudd på menneskerettighetene og brutal undertrykking av den kurdiske minoriteten i landet. Filmen er vakkert fotografert og bruker en subtil symbolikk.»

Kjøp billetter til visningen her

Tårnet 

VISNING: VEGA, kl. 15.00

Tårnet handler om Wardi, en elleve år gammel jente som er fjerde generasjons flyktning fra Palestina. Familiens hus er et tårn i en flyktningleir i Libanon, der hver generasjon bygger på en etasje. Wardis oldefar Sidi har bodd i leiren siden han flyktet fra sitt hjem i 1948. Nå er han døende, men har hele livet holdt fast ved drømmen om å flytte tilbake, og bærer nøkkelen til huset der hjemme som en amulett rundt halsen.

Når Wardi begynner å lete seg gjennom familiehistorien for å forstå mer av oldefarens tapte håp, får hun for første gang høre om al-Nakba eller «katastrofen», fordrivelsen fra det som var Palestina.

Tårnet er basert på ekte historier fra intervjuer, samtaler og observasjoner gjort av regissør og manusforfatter Mats Grorud da han bodde i en flyktningleir i Beirut. Den kombinerer dukkeanimasjon og 2D-animasjon for å gi liv til det som er blitt en rørende og engasjerende fortelling.

Kjøp billetter til visningen her 

The Eternal Feminine 

VISNING: VIKA, kl. 15.30

Kjærlighet mellom intellektuelle kan være en vanskelig øvelse. Frida Kahlo og Diego Rivera, Scott og Zelda Fitzgerald, Liv Ullmann og Ingmar Bergman – eksemplene er utallige. Et mindre kjent tilfelle er det stormfulle ekteskapet mellom en av Mexicos største forfattere, Rosario Castellanos, og den notorisk utro filosofektemannen, Ricardo Guerra. Gjennom smakfull og avdempet tidskoloritt blir det elegant klippet mellom duoens første møte på midten av femtitallet, til de velger å prøve forholdet igjen på starten av syttitallet.

Filmens aller sterkeste kort er skuespillet. Særlig Karina Gidi og Daniel Giménez imponerer stort som de godt voksne utgavene av Rosario og Ricardo. Samspillet dem imellom får godt frem den gjensidige respekten og de mange irritasjonsmomentene som ofte preger forhold mellom sterke personligheter. Gidi har for øvrig vunnet flere priser i hjemlandet for sin innsats i filmen, blant annet under Guadalajara International Film Festival. The Eternal Feminine er først og fremst et drivende godt kammerspill, men også et innsyn i et meget interessant, og for mange i Norge ukjent forfatterskap.

Kjøp billetter til visningen her

Would You Like to Stargaze

VISNING: CINEMATEKET, kl. 16.00

Med sin splitter nye film Would You Like to Stargaze går den kazakhstanske filmskaperen Emir Baigazin i en ny retning. Verden er svart/hvit, med regn og tåke i stedet for gnistrende sollys, og vi befinner oss i storbyen, i alle fall til å begynne med.

Arman, en ung, fattig mann, holder til på kjøkkenet til en fastfood-restaurant. Så møter han Zhanna, en kvinne fra høyere opp på den sosiale rangstigen, men som Arman må hjelpe med penger fordi hun har mistet kredittkortet sitt. Han blir betatt, følger etter henne, og de to tilbringer en kveld i hverandres selskap. Mens reisen tar dem opp i de snødekte fjellene over byen med taubane, får Arman vite mer om Zhannas fortid og kjærlighetsliv enn han egentlig ønsker.

Det svart/hvite filmfotografiet kler virkelig denne historien om ufullendt kjærlighet. Den får fram det stemningsfulle i Emir Baigazins bruk av lys og skygge, og også hans slektskap med noen av filmens mest særegne fortellere: Aki Kaurismäki, Jim Jarmusch, Bela Tarr og Andrej Tarkovskij. Eller du kan gi blaffen i referansene og bare nyte skjønnheten og melankolien som den er.

Kjøp billetter til visningen her

 

Laila at the Bridge

VISNING: VIKA, kl. 17.00

«Jeg er mer bad ass enn dere alle sammen!» Møt Laila Hadari, som skjeller ut sinte menn og korrupte toppolitikere på nasjonalt TV, og fnyser av dødstrusler, i sin heroiske kamp for å redde Afghanistans heroinavhengige. Laila at the Bridge følger hennes arbeid i Kabul, hvor hun driver landets første og eneste avrusningsklinikk. Afghanistan er verdens største opiumsprodusent, og har den høyeste andelen heroinavhengige. En brukerdose heroin koster det samme som et måltid mat i Kabul, og under en bro i sentrum samles daglig hundrevis av menn og kvinner for å ruse seg åpenlyst.

Men der myndighetene ser ut til å ha gitt opp kampen mot narkotika, sloss den viljesterke og karismatiske Laila vider. «Jeg tenker på meg selv som en bro, jeg prøver å hjelpe mennesker til å krysse over til et nytt liv», sier hun. Isbading, fellesbønn og streng disiplin, men med en kjærlig tilnærming, er det som skal til for å finne veien over. Mulighetene er likevel få når de først blir rusfrie og mange får tilbakefall, men Haidari nekter å gi opp.

Laila at the Bridge tar oss også med bak fasaden, og lar oss få vite mer om tapene Laila selv har lidd, og som har gitt henne den brennende motivasjonen til å hjelpe andre. Filmen vant F:ACT-prisen på CPH:DOX i vår, der juryen trakk frem blant annet: «En råsterk film om en kvinne som er manifestasjonen av viljestyrke». PEG

SAMTALE ETTER FILMEN: Det blir samtale mellom Laila Haidari og Kai Eide etter visningen om situasjonen for rusavhengige i Afghanistan.

Kjøp billetter til visningen her 

Welcome to Sodom

VISNING: VEGA, kl. 21.15

Hva skjer med våre gamle mobiltelefoner og PC-er når vi kaster dem? I Vesten stilles det strenge krav til at artiklene skal resirkuleres, men dette er både dyrt og farlig på grunn av den høye konsentrasjonen miljøgifter. Løsningen har derfor blitt å outsource jobben.

Over 250.000 tonn elektronisk avfall sendes derfor hvert år illegalt til Accra, hovedstaden i Ghana. Avfallet ender deretter opp på Agbogbloshie, verdens største søppelfylling av sitt slag. Her jobber tusenvis av menn, kvinner og barn, i et apokalyptisk landskap av brennende søppel, sydende miljøgifter og henslengte flatskjermer, telefoner og datamaskiner. Jobben består i å plukke gjenstandene fra hverandre og sortere dem ned til deres minste bestanddeler, som deretter tas med til de lokale skraphandlere inne på den enorme fyllingen.

I denne visuelt slående dokumentaren får vi et fasinerende innblikk i enkeltskjebnene på søppelfyllingen, samtidig som den viser oss de alvorlige miljø konsekvensene av bruk og kast-samfunnet.

Kjøp billetter til visningen her