Close-up av Abbas Kiarostami avslutter årets festival

Kiarostami regnes blant Irans største filmkunstnere, og Close-Up er et av hans hovedverk.

Det er den iranske mesteren Abbas Kiarostamis Close-Up (1990) som avslutter årets festival.

Abbas Kiarostami (1940–2016) var en av Irans mest kjente filmregissører og del av den iranske nybølgen, med filmer som Smaken av kirsebær (1997) og Møte i Toscana (2010) på merittlisten.

Gjennom 30 år med Film fra Sør er den iranske filmskaperen en av de som har betydd mest for festivalen. I 2006 gjestet han Oslo i ti dager i forbindelse med et omfattende retrospektiv, og i 2016 markerte vi hans bortgang med et gjensyn av flere av hans filmer. Som et punktum for årets jubileumsfestival har vi derfor valgt å hylle denne fremragende filmkunstneren ved å løfte frem en film som også fyller 30 år i år, og som er et av de sentrale verkene i Kiarostamis bemerkelsesverdige karriere.

Avslutningsfilmen er valgt av årets jubileumsgruppe, som har bestått av Åse Meyer, Lasse Skagen, Hilde Herming, Dag Asbjørnsen, Heidi Sandberg, Tonje Skar Reiersen og Brynjar Bjerkem:

– Fra Abbas Kiarostami ble introdusert i Klingenberg-kjelleren i 1993 med And Life Goes on, til vi presenterte hans posthume film 24 frames i 2019, har vi gjennom flere tiår vist nær sagt alle de 49 filmene han er kreditert for. Kiarostami hylles som en av filmkunstens virkelig store regissører, og vi er stolte over å kunne feire han på vårt 30-årsjubileum, uttaler jubileumsgruppen.

NB: Som en følge av nedstenging av kinoene utgår dessverre Close-Up fra programmet.

Les mer om den digitale festivalen her: