Film fra Sør 2021 er i gang!

Velkommen tilbake til filmfestival på kino!

Vi i Film Fra Sør er veldig glade og dypt takknemlige for endelig å kunne innta kinosalene igjen – det er to år siden sist, grunnet fjorårets digitale pandemifestival. I år er det den asiatiske filmen som dominerer programmet vårt, godt hjulpet av tre spennende regissørportretter og et eget sideprogram dedikert til filmbyen Hongkong, som vi presenterer i samarbeid med Cinemateket i Oslo.

Pandemien setter stadig et dypt preg på flere hjørner av verden, og dette har dessverre ført til at enkelte land og regioner ikke er like godt representert som tidligere. Samtidig er afrikansk film sterkere representert enn på lenge, noe som er svært gledelig – vi har blant annet historiens første somaliske Oscar-kandidat på programmet! Vi kan ellers by på alt fra tungvektere som iranske Asghar Farhadi med Drive My Car og Apichatpong Weerasethakul med Memoria, til særegne nye talenter som Nathalie Álvarez Mesén med Clara Sola og Teodora Mihai med La Civil.

Det bør ikke komme som noen overraskelse at klima er en tematisk rød tråd på årets program. Originale kreative tolkninger av hvordan klimakrisen påvirker oss mennesker og planeten vi bor på kan du se i for eksempel den magisk-realistiske Whether the Weather is Fine fra Filippinene, den brasilianske dokumentaren The Last Forest, animefilmen Poupelle of Chimney Town, eller gjennom den libanesiske virkelighetsflukten i Costa Brava, Lebanon.

Ellers står også aktivisme og revolusjon høyt på agendaen, ikke minst i film- og debattforumet Det kritiske rom: Her inviterer vi blant annet til samtaler med den feministiske imamen Seyran Ateş som maner til en seksuell revolusjon innen islam, vi møter unge aktivister som jobber utrettelig for de helt store sakene i verden med Bigger Than Us, og vi undersøker kårene for både pressefrihet (Writing With Fire og The Cartel Project) og ytringsfrihet og grunnleggende demokratiske menneskerettigheter (When A City Rises).

Når vi i kveld ønsker velkommen til årets sjarmerende åpningsfilm Siste forestilling, om en ung gutt i India som forelsker seg i filmmediet, sparker vi også i gang konkurransen om publikumsprisen. I år kan du stemme på absolutt alle filmene i programmet, så enten du ser én eller flere filmer kan du stemme på den/de du liker aller best. Vi vil vite hva som virkelig er årets publikumsfavoritt! Du kan stemme helt til 21. november kl. 12:00. Vinnerfilmen annonseres samme kveld, og blant alle som har stemt vil vi trekke fem heldige vinnere av hvert sitt kinogavekort på 500 kr.

Stem på Publikumsprisen her

Vi ønsker deg en riktig god festival med mange spennende perspektiver!