Fulle hus på Mangapolisdagen

Mangapolisdagen på Filmens Hus var en stor suksess og trakk fulle hus i salene. Neo Tokyo og Outland hadde salgsboder med manga- og animémerch i fellesområdet ga tommelen opp. Flere animévisninger følger utover uken.

Søndag var hoveddagen i årets Mangapolisseksjon - med et spennende program av animéfilm og andre aktiviteter hele dagen på Filmens Hus. I foajeen var det utstilling av artwork, salgsboder, ansiktsmaling, kurs i kortspill og pokemónspill.

En kjærlighetsaffære

Forholdet mellom Film fra Sør og animéfilm er en pågående kjærlighetsaffære. For to år siden vant Mamora Hosodas Wolf Children både publikumsprisen og Sølvspeilet, og i fjor fikk Hayao Miyazakis svanesang, the Wind Rises, æren av å avslutte festivalen. Tok man turen innom Filmens hus søndag 12. oktober så var det ikke vanskelig å se hvor populært fenomenet manga og animé fortsetter å være. Publikum strømmet til og flere av visningene ble utsolgt. Visninger av animéfilmer var heller ikke det eneste man kunne kose seg med; man hadde også mulighet til å kjøpe seg morsomme manga-effekter, få ansiktet sitt malt, spille robo-rally eller Pokémon-kortspill.

Than Minh Duong med dagens fineste lue.

Fantastisk Pokémon

Etter visningen av den første Pokémon-filmen møtte vi 22 år gamle Thanh Minh Duong, som nesten bare har positive ting å si om Mangapolisdagen. Det eneste han har å utsette noe på er albuerommet - det blir nemlig trangt i gangene på Filmens hus når mange hundre animéfans møter opp for å se filmer og dyrke hobbyen sin. Thanh trekker frem de mange aktivitetene, spillene og konkurransene og forklarer at Mangapolisdagen for ham er en fin måte å oppleve japansk kultur på. Vi spør til slutt om hva som har vært hans høydepunkt for dagen og Thanh trenger ikke betenkningstid for å svare:

- Det må være Pokémon-filmen. Den er bare helt fantastisk.


Egen Mangapolisfestival?

Det er ikke bare animéfansen som er fornøyde med dagen. Kunstnerisk leder for Film fra sør, Lasse Skagen, formelig stråler når han tusler rundt på Filmens hus blant de fornøyde gjestene. Han sier han ikke kan kalle Mangapolisdagen annet enn en kjempesuksess, og trekker frem samarbeidet Film fra Sør har med det nyoppstartede eventbyrået The Unibrow Kid, som utelukkende positivt. Lasse hinter også om at den store interessen kan bety enda mer Mangapolis i fremtiden:

- Jeg har en drøm om å ha en egen liten to dagers Mangapolisfestival, og klarer vi å få til det allerede neste år, så er jeg veldig fornøyd!


I kinosalene ble det kjørt animéfilm hele dagen, og i storsalen Tancred var det lange køer for å komme inn på filmer som Pokemón: The First Movie og Fortellingen om Prinsesse Kaguya. Flere animévisninger følger utover uken, her er en oversikt:

Fredag 17.okt på Victoria 2 og Søndag 19.okt på Victoria 2
Fortellingen om Prinsesse Kaguya

Fredag 17.okt på Filmens Hus og Lørdag 18.okt på Klingenberg
Grave of the Fireflies

Fredag 17.okt på Klingenberg og Lørdag 18.okt på Klingenberg
The Kingdom of Dreams and Madness

Søndag 19.okt på Filmens Hus
Det Levende Slottet

Fredag 17.okt på Saga og Lørdag 18.okt på Klingenberg
Patema Inverted

Søndag 19.okt på Filmens Hus
Giovanni`s Island

Fredag 17.okt på Klingenberg og Lørdag 18.okt på Klingenberg
Jellyfish Eyes

Lørdag 18.okt på Filmens Hus
Pokemón: The First Movie