Juryer og priser

Sølvspeilet

Sølvspeilet er Film fra Sør-festivalens hovedpris, og deles ut til den beste av ti filmer i den internasjonale hovedkonkurransen. Prisen er gitt av Stiftelsen Festivalkontoret, og prispengene går til den norske distributøren som lanserer filmen på kino i Norge.

Jury

Brwa Vahabpour

Brwa Vahabpour er en kurdisk-norsk filmskaper fra Trondheim. Han er utdannet ved Nordland kunst- og filmfagskole og Den norske filmskolen, og har regissert prisbelønte kortfilmer som Granateple, Gjeteren og Silence. Han jobber for tiden som episoderegissør på den kommende NRK-serien Jordbrukerne.

Kalle Løchen

Kalle Løchen er filmformidler. Han har tidligere jobbet som redaktør for filmtidsskriftet Film & Kino, og som filmkonsulent i Norsk filminstitutt, Midtnorsk filmsenter og Viken filmsenter.

Gunhild Enger

Gunhild Enger er utdannet fra Edinburgh College of Art og Gøteborg filmhögskola (Akademin Valand). Hun ble nominert til en BAFTA for sin eksamensfilm Bargain og har siden vist sine filmer på festivaler over hele verden. Hennes to siste kortfilmer The Committee og Play Schengen hadde begge premiere på Locarno filmfestival. I 2020 debuterte hun som spillefilmregissør sammen med Rune Spaans på Knutsen & Ludviksen 2 - Det Store Dyret.

Nye stemmer

Nye stemmer er et konkurranseprogram for første- og andregangsregissører. Prisen deles ut til den beste av tolv filmer i seksjonen. Den er gitt av Stiftelsen Festivalkontoret og går til filmens regissør.

Jury

Britt Sørensen

Britt Sørensen er tidligere kulturjournalist og filmkritiker i Bergens Tidende, og arbeider nå frilans som filmkritiker i samme avis.

Håkon Tveit

Håkon Tveit er fast filmanmelder i Dag og Tid og universitetslektor i spansk språk og latinamerikastudier ved Universitetet i Bergen. Han driver skoleprogrammet, forskningsprogrammet Gulluglen og programmerer menneskerettighetsseksjonen Checkpoints ved Bergen internasjonale filmfestival (BIFF), og er festivalsjef for BIFFs datterfestival Cine Latino.

Dok:Sør

Dok:Sør-prisen deles ut til den beste av ni filmer i dokumentarkonkurransen. Prisen er gitt av Stiftelsen Festivalkontoret og går til filmens regissør.

Jury

Even Benestad

Even Benestad er dokumentarfilmskaper og debuterte som regissør med filmen Alt om min far (2001). Siden har han regissert anerkjente filmer som Natural Born Star (2007), Pushwagner (2011) og Club 7 (2012). I 2013-17 jobbet han som dokumentarfilmkonsulent i Norsk Filminstitutt, før han fant veien tilbake til produksjonsselskapet Indie Film i 2017.

Birgitte Sigmundstad

Birgitte Sigmundstad er utdannet billedkunstner fra Surrey Institute of Art & Design. Filmene hennes er vist på festivaler og gallerier i inn- og utland. Sigmundstad mottok i 2007 Einar Granums kunstpris og Statens Garantiinntekt i 2011.

Nefise Özkal Lorentzen

Nefise Özkal Lorentzen er en tyrkisk-norsk skribent, filmskaper og lektor ved Høgskolen i Innlandet. De to siste tiårene har hun regissert dokumentarer, kortfilmer, TV-serier og en kontroversiell dokumentar-trilogi om islam: Gender Me (2008), A Balloon for Allah (2011) og ManIslam (2014). Hennes nye dokumentar Seyran Ates: Sex, Revolution and Islam vil bli lansert i 2021. Lorentzen har mottatt flere priser og nominasjoner, og filmene hennes har premiere i prestisjetunge festivaler som IDFA, Rhode Island Film Festival og Göteborg Film Festival. For tiden leder hun et internasjonalt filmprosjekt med seks regissører fra Iran, Tyrkia, Kina, Bangladesh, USA og Polen.

Publikumsprisen

Film fra Sør er først og fremst en publikumsfestival - og vi vil vite hvilken film dere synes er best. Du kan være med og kåre publikumsfavoritten i jubileumsåret 2020, ved å gi poeng til alle filmene fra våre tre konkurranseprogram.

Du kan gi poeng til så mange filmer som du ønsker, og kan gi poeng flere ganger underveis i festivalen dersom du ønsker det. Du trenger ikke å ha sett alle filmene i programmet for å kunne stemme. Det er mulig å stemme på publikumsprisen til og med fredag 4. desember, og vinnerfilmen offentliggjøres lørdag 5. desember.

Alle som stemmer er med i trekningen av et års duo-medlemskap hos Astrup Fearnley Museet, et årsabonnement på Ny Tid, og et festivalpass til Film fra Sør 2021. Kommer du utenbys fra spanderer vi to netter på vårt festivalhotell under festivalen!

Vinnerfilmen mottar en lanseringspakke levert av CINEMA.

Her kan du gi poeng til filmene du ser.

FFS 2020 Publikumsprisen Logoer AFM NT Cinema