Juryer og priser

Her kan du lese om hvilke priser som deles ut på Film fra Sør, og hvem som utnevner vinnerne i år.

Sølvspeilet

Sølvspeilet er Film fra Sør-festivalens hovedpris. Den består av 25.000 kr. og deles ut til den beste av ti filmer i den internasjonale hovedkonkurransen. Prisen er gitt av Stiftelsen Festivalkontoret, og prispengene går til den norske distributøren som lanserer filmen på kino i Norge.

HER finner du oversikt over filmene i hovedkonkurransen.

Jury

Renée Hansen Mlodyszewski

Renée Hansen Mlodyszewski (f. 1986) har en mastergrad fra Den norske filmskolen produsent. Hun har deltatt i en rekke utdanningsprogram som Nordic FilmLab (2020), Young Nordic Producers Club (2021), EAVE (2022) og UP 2.0 (2022). Hun har flere års erfaring som produsent og har blant annet jobbet med Verdens verste menneske, Håp og Vegg vegg vegg.

Le Nguyen

Le LD Nguyen (f. 1973) har lang fartstid innen filmjournalistikk. Han har vært redaktør for Filmmagasinet i 16 år. Han har også levert kulturstoff til bl.a. Morgenbladet, Dagsavisen, Tønsberg Blad og Finnmark Dagblad på frilansbasis. Utdannelsesbakgrunnen hans er innen litteraturvitenskap og film- og mediaproduksjon. Nguyen var dessuten redaktør for festivalavisen og nettsiden til Film fra Sør i 2016.

Tonje Finvold Lacher

Tonje Finvold Lacher (f. 1981) er kommunikasjonsrådgiver og skribent, og har erfaring med pressearbeid på norske og internasjonale spille- og dokumentarfilmer og har jobbet for filmfestivaler som Kortfilmfestivalen, Barnefilmfestivalen i Kristiansand, Filmfestivalen i Haugesund og Film fra Sør. Hun har også bakgrunn som journalist og har blant annet vært programleder for radiOrakels filmprogram Thelma Å Louise og skrevet om film i VG.

Nye stemmer

Nye Stemmer er et konkurranseprogram for første- og andregangsregissører. Prisen består av 10.000 kr som deles ut til den beste av ti filmer i seksjonen. Den er gitt av Stiftelsen Festivalkontoret og går til filmens regissør.

HER finner du oversikt over filmene i Nye Stemmer-programmet.

Jury

Simon Matthew Valentine


Barbara H. Schmitt

Waad Amer

Dok:Sør

Dok:Sør-prisen deles ut til den beste av ti filmer i dokumentarkonkurransen. Prisen på 10.000 kr er gitt av Stiftelsen Festivalkontoret og går til filmens regissør.

HER finner du oversikt over filmene i Dok:Sør-programmet.

Jury

Harmeet Kaur

Harmeet Kaur har en mastergrad i utviklingsstudier fra Universitetet i Oslo, og jobber som frilansjournalist og skribent. Hun har tidligere vært journalist i Klassekampens kulturredaksjon. I 2020 satt Harmeet i programrådet til Film fra Sør, og har jobbet for filmfestivalene Oslo Pix, Arabiske filmdager, Film fra Sør og HUMAN International Documentary Film Festival.

Adel Khan Farooq

Adel Khan Farooq er en filmskaper som jobber innen animasjon, fiksjon og dokumentar, i tillegg til å være forfatter og journalist. Hans dokumentar Den norske islamisten (2017) ble vist på på flere store festivaler, blant annet Hod Docs, AFI DOCS, DOC NYC, IDFA og CPH:DOX. Den nyeste filmen hans er den animerte kortfilmen Kakerlakkene (2022). Adel har skrev boken Mine brødre i 2016, som ble en bestselger i Norge, og han har jobbet for flere norske aviser og mediehus som journalist og researcher.

Signe Rosenlund-Hauglid

Signe Rosenlund-Hauglid er en journalist og regissør, basert i Oslo og Gøteborg – der hun tar en master i film ved HDK-Valand. Hennes siste film Ikke en sånn fyr mottok hederlig omtale under Bergen internasjonale filmfestival i år. Signe mottok Høstutstillingsprisen fra Bildende Kunstneres Hjelpefond i 2022, for filmen Vi går ned med stil og engangsgrill - som hun har laget med tre andre filmskapere. Hennes forrige kortdokumentar Not in Tanzania, ble nominert til The Iris Prize i 2021, og mottok hederlig omtale under BIFF. I 2020 deltok hennes kortdokumentar Kor faen blei det av Norge? i New Nordic Voice-programmet under Nordisk Panorama. Signe har også jobbet som journalist for bl. a VG, Klassekampen og Morgenbladet.