Program

Velkommen til Film fra Sør 2020!

Den 30. utgaven av Film fra Sør finner sted i et år hvor ingenting er forutsigbart, og vi har kastet oss rundt for å presentere en digital festival som følge av de nye smitteverntiltakene i Oslo. Denne nye virkeligheten bidrar til å forsterke drømmen om reisen, som vel aldri har stått sterkere enn nå, når landegrensene – for ikke å snakke om husets fire vegger – isolerer oss fra omverdenen. Det omfattende digitale programmet består av nærmere 70 filmer, og inviterer til opplevelser og oppdagelser av fjernere strøk og historier som stimulerer både hjerte og hjerne. I form av spenning, drama og humor, hardtslående dokumentarer og tidløse klassikere bringer vi verden inn i din stue, for befriende avbrekk fra hjemmekontor og den evige nyhetsstrømmen. Velkommen til den 30. utgaven av Film fra Sør, vi håper du blir med oss på reisen!

Festivalprogrammet
Festivalprogrammet
Alle filmer
Gå til programseksjon
Hovedkonkurranse
Nye Stemmer
Dok:Sør
Horisonter
Regissørportrett: Bong Joon-ho
Regissørportrett: Naomi Kawase
Regissørportrett: Michel Franco
Fokus:Mexico
Fokus: Guatemala, Kenya, Mongolia
Arabiske filmdager
Blockbuster fra Sør
Film fra før
Sørfond
Publikumsprisen

Åpningsfilm

Hovedkonkurranse

Én fellesnevner forener filmene i årets hovedkonkurranse: bunnsolid kvalitet. De spenner vidt i geografi og tematikk, og drøfter både historiske og dagsaktuelle problemstillinger. Chilensk western, fengselsdrama fra Elfenbenskysten, forbudt kjærlighet i krigsrammede Malaysia – dette er filmer som på hver sin måte utfordrer og overrasker. Vinneren mottar Sølvspeilet, festivalens gjeve hovedpris.

Nye Stemmer

Her møter du morgendagens stjerneregissører! Festivalens mest spennende filmer er gjerne å finne i konkurranseprogrammet for første- og annengangsregissører, og i år har vi samlet en utrolig gjeng av talenter. De vil snart gjøre seg bemerket på de store filmfestivalene i Cannes, Berlin og Venezia – oppdag de først her!

Dok:Sør

Årets konkurranseprogram for dokumentar skorter ikke på fortellinger som overgår den villeste fantasi. Filmer som kaster kritiske blikk på undertrykkelse og korrupsjon presenteres her side om side med empatiske menneskeportretter. Ingen av filmene vil etterlate deg likegyldig.

Horisonter

Heseblesende action fra Vietnam. Slapstick fra steppene i Kasakhstan. Politisk thriller fra Brasil. Horisonter er festivalens godtepose, med noe for enhver smak. Her finner du perler fra alle verdenshjørner – innen alle mulige sjangere.

Regissørportrett: Bong Joon-ho

Bli bedre kjent med mannen bak årets definitive kinosuksess Parasitt! Vi vier et omfattende regissørportrett til den sørkoreanske mesteren Bong Joon-ho, og er stolte over å presentere bredden i filmografien til denne eksepsjonelle regissøren. For Parasitt topper en karriere bestående av formfullendte godbiter de færreste har sett, og som absolutt bør oppleves på kinolerretet!

Regissørportrett: Naomi Kawase

Naomi Kawase er kjent og verdsatt som en av de store humanistene i japansk film, med en usedvanlig evne til å portrettere forhold mellom mennesker. Den evig produktive regissøren har med True Mothers laget sin 32. film. I tillegg gir vi deg muligheten til å oppleve en av de største publikumssuksessene fra hennes karriere.

Regissørportrett: Michel Franco

Michel Franco står bak årets åpningsfilm New Order, som er en hardtslående kommentar til den politiske situasjonen i Mexico. Han er et arbeidsjern som er involvert i utallige spennende prosjekter, og en filmkunstner som er opptatt av menneskets mørkere sider – noe de to tidligere filmene i dette regissørportrettet er gode eksempler på.

Fokus:Mexico

Mexico – et populært reisemål med stor innflytelse på den norske helgematen. Men bak hvite strender og fredagstaco finner vi et land som står overfor samfunnsutfordringer som narkokrig og korrupsjon. Vi finner også en stor filmnasjon som har fostret en rekke kjente filmkunstnere. Bli bedre kjent med Mexico gjennom syv filmer, et regissørportrett og en samtale.

Fokus: Guatemala, Kenya, Mongolia

Reisen står i fokus på årets festival, der vi inviterer med publikum til de tre verdensdelene filmprogrammet representerer. Landene i fokus er Guatemala, Kenya og Mongolia – tre filmnasjoner det er verdt å holde et øye med.

Arabiske filmdager

Arabiske filmdager ble avlyst i mars, men fortvil ikke! Ni høydepunkter fra programmet vises i denne seksjonen, både fiksjonsfilm og dokumentarer. Filmene kaster på hver sin måte lys over den arabiske verdens kultur, politikk og historie. Gjør deg klar for varme, sterke og morsomme filmopplevelser!

Blockbuster fra Sør

Finn frem popcornet! Her presenterer vi storfilmer fra den andre siden av kloden – de flotteste, raskeste og dyreste sørfilmene, som har solgt drøssevis av billetter i hjemlandet. Enten du er humør for skrekk og gru på en taiwansk kostskole, eller superstjernen Ricardo Darin i en argentinsk heist-film, er det duket for topp underholdning en sen kinokveld.

Film fra før

Festivalens 30-årige historie har omfattet en rekke publikumssuksesser, og i Film fra Før henter vi frem juveler fra tidligere festivalprogram. I år henter vi frem en film av gullbjørn-vinner Mohammad Rasoulof, og en uhøytidelig og ellevill zombie-komedie fra Cuba.

Sørfond

Vi er stolte av å kunne presentere de nyeste filmene som har mottatt støtte fra Sørfond. Filmfondet, som driftes av Festivalkontoret i samarbeid med Norsk filminstitutt, støtter filmprosjekter fra utviklingsland der midler til filmproduksjon ofte er begrenset av politiske eller økonomiske årsaker. Midlene i fondet kommer fra Utenriksdepartementet.

Publikumsprisen

Bruk din stemme og vær med å kåre publikumsfavoritten på Film fra Sør 2020! Du kan gi poeng til alle filmene fra våre tre konkurranseprogram: hovedkonkurransen, Dok:Sør og Nye stemmer.

Enkelte filmer er tilgjengelige på den digitale plattformen til 15. desember. Her får du en full oversikt over hvilke filmer du fortsatt kan se når festivalen er over.