Program

Festivalprogrammet
Festivalprogrammet
Alle filmer
Kalender
Gå til programseksjon
Digitalt filmprogram
Hovedkonkurranse
Hyllest til Hongkong
Det kritiske rom (DKR)
Nye stemmer
Barnas sørfilm
Dok:Sør
Horisonter
Thrills & Chills
Mangapolis
Regissørportrett: Kamila Andini
Regissørportrett: Ryûsuke Hamaguchi
Regissørportrett: Khyentse Norbu
Spesialvisninger
Sørfond

Digitalt filmprogram

Fra 22. til 28. november kan du se ti av årets festivalhits i vår digitale festival.

Festivalprogrammet 2021

Under finner du oversikt over festivalprogrammet for Film fra Sør 2021, som fant sted fra 11. til 21. november.

Hovedkonkurranse

Bredde og kvalitet forener filmene i årets hovedkonkuranse, med en frisk kombinasjon av erfarne og nyere regissører fra de tre kontinentene. Vi får gjensyn med festivalfavoritter som iranske Asghar Farhadi med A Hero, og mesteren Apichatpong Weerasethakul med Memoria, men stifter også bekjentskap med sørafrikanske René Van Rooyen med Dream Forest og argentinske Ana Katz med The Dog Who Wouldn't be Quiet. Samlet gir årets konkurranseprogram et strålende utsyn over noen av høydepunktene på den internasjonale filmhimmelen i året som har gått. Vinneren mottar Sølvspeilet, festivalens gjeve hovedpris.

Hyllest til Hongkong

Ingen annen by blir i like stor grad som Hongkong definert av filmene sine, og under årets festival har vi dedikert en hel seksjon til denne unike byen. Vi byr på en rekke spesialimporterte filmer, både gamle klassikere og nyere filmer som revitaliserer Hongkongs stolte og vedvarende filmtradisjon. Programseksjonen «Hyllest til Hongkong» er kuratert av den kanadiske filmviteren og festivalkuratoren Shelly Kracier, som har forsket på kinesisk samtidsfilm. Filmvenner i Hongkong har også bidratt med innspill til utvalget av filmer. Cinemateket i Oslo er vår samarbeidspartner i dette prosjektet.

Det kritiske rom (DKR)

Aktivisme og ikke-væpna revolusjon i en postkolonial tid er blant hovedtemaene i denne utgaven av vårt film- og debattforum, som i år er sterkere og mer kontroversielt enn noensinne.

Nye stemmer

Når morgendagens stjerner lyser på den internasjonale filmhimmelen, er vi på plass med våre luper for å servere de beste av dem til vårt kjære publikum. Magisk realisme fra Costa Rica med Clara Sola, intenst kidnappingsdrama fra Mexico med La Civil, og forsvinningen av den aller siste leoparden i Anatolia i tyrkiske Anatolian Leopard befinner seg i rekken av sterke kvalitetsfilmer i denne seksjonen. NOK 10.000 i prispenger går til vinnerregissøren.

Barnas sørfilm

Spennende og morsomme filmopplevelser for hele familien! Vi tar deg med til Mongolia, på både heste- og kamelryggen, i to sjarmerende historier fra steppene. I den splitter nye animasjonsfilmen Nahuel og den magiske boken møter vi en unggutt som møter sin redsel for vann ved å overvinne en skummel trollmann, og i gjensynet med Det Levende Slottet fra Studio Ghibli trykker vi på flere skumle knapper i møte med en ond trollkvinne.

Dok:Sør

Årets konkurranseprogram for dokumentar har en helt spesiell bredde. Vi krysser kontinentene og møter aktivister som gjør opprør mot undertrykkende regimer, vi blir vitne til avsløringer av det lyssky tigermarkedet, og vi blir sjokkerte fluer på veggen i en gedigen koordinert aksjon der 25 nyhetsformidlere går sammen for å kaste lys over drapet på en meksikansk journalist i 2012. Dette er noen få av mange samfunnsaktuelle temaer vi har på menyen i årets dokumentarseksjon. NOK 10.000 i prispenger går til vinnerregissøren.

Horisonter

Horisonter er festivalens godtepose fra de tre kontinentene, og inneholder noen virkelige godbiter. Vengeance Is Mine, All Others Pay Cash (2021) vant Gulleoparden på årets festival i Locarno, og fra hovedprogrammet i Cannes får vi Nadav Lapids protestfilm Ahed's Knee, som peker nese til den israelske kulturministeren. Her finner du ellers perler fra flere verdenshjørner – innen alle mulige sjangere.

Thrills & Chills

Grøss, gru, og sjangerfilm!

Mangapolis

Vår populære anime-seksjon gjenopplives på årets festival!

Regissørportrett: Kamila Andini

Indonesiske Kamilla Andini har viet sin karriere til filmer med tematikk som likestilling og miljøspørsmål. Den kritikerroste og prisvinnende debutfilmen The Mirror Never Lies (2011) etablerte henne som en spennende, ny indonesisk stemme. Hun fulgte opp med The Seen and Unseen (2017), som har vært vist på over 50 filmfestivaler rundt om i verden og mottatt over 30 priser. I tillegg til disse viser vi hennes nyeste film, Yuni, som vant pris på årets filmfestival i Toronto og tar for seg den dystre og svært aktuelle problematikken rundt barnebruder.

Regissørportrett: Ryûsuke Hamaguchi

Ryusuke Hamaguchi er et av de største navnene i japansk filmindustri, og oppgir John Cassavetes som en av sine største inspirasjonskilder. Bli kjent med mannen som vant både Sølvbjørnen på årets Berlinale for filmen Wheel of Fortune and Fantasy og manusprisen i Cannes for noen måneder siden med Drive My Car. I tillegg til begge prisvinnerne fra 2021 legger vi til rette for et realt dypdykk når vi viser Hamaguchis Happy Hour fra 2015 på hele 317 minutter (!). Vi gleder oss over å kunne presentere Hamaguchi for vårt filmelskende publikum.

Regissørportrett: Khyentse Norbu

Bhutanske Khyentse Norbu spiller på mange strenger. Han er født inn i en familierekke av anerkjente buddhistiske lærere, og siden barndommen har han studert og trent med mange av 1900-tallets ledende tibetanske buddhistiske mestere. I den buddhistiske verden er Khyentse Norbu kjent som Dzongsar Jamyang Khyentse Rinpoche, en av nåtidens viktigste lærere innen tibetansk buddhisme. Han er imidlertid også en sterk og visuell filmforteller som trollbinder publikum med sine fascinerende historier og bilder. For vårt filmelskende festivalpublikum ble han først kjent gjennom sin debut som filmregissør, Fotballmunken (1999). Den handlet om unge munker som elsker fotball, og ble en internasjonal sensasjon etter premieren i Cannes. Khyentse Norbus første møte med film var da han som 19-årig munk så et glimt fra en Bollywood-film, vist på en tv på en indisk togstasjon. Han ble fullstendig fascinert av filmmediet, og da han senere ble sendt til London for å studere, tilbrakte han mesteparten av fritiden på kino. Han fikk jobb som Bernardo Bertoluccis rådgiver under innspillingen av Lille Buddha (1993), og det var her han høstet sine første erfaringer med å lage film. Bertolucci oppfordret ham til å lage egne filmer, og etter suksessen med Fotballmunken fulgte Travellers & Magicians (2003) som fikk sin premiere under Filmfestivalen i Venezia – den første spillefilmen spilt inn i Bhutan. Deretter fulgte Vara: A Blessing (2013), innspilt på Sri Lanka, og siden Hema Hema: Sing Me a Song While I Wait (2016) som markerte en retur til Bhutan. Det er med stor iver og glede vi nå inviterer deg til europeisk premiere på Norbus siste film, Looking for a Lady With Fangs and a Moustache (2021), under årets Film fra Sør-festival.

Spesialvisninger

Et knippe filmvisninger med det lille ekstra.

Sørfond

Vi er stolte av å kunne presentere de nyeste filmene som har mottatt støtte fra Sørfond. Filmfondet, som driftes av Festivalkontoret i samarbeid med Norsk filminstitutt, støtter filmprosjekter fra utviklingsland der midler til filmproduksjon ofte er begrenset av politiske eller økonomiske årsaker. Midlene i fondet kommer fra Utenriksdepartementet.