Menneskerettsforkjemper Seyran Ates gjester Film fra Sør

En fersk dokumentar om Ates vises under festivalen, og hun vil personlig delta i to panelsamtaler.

Seyran Ates vil være en av hovedgjestene når årets festival går av stabelen 11.–21. november.

Ates er en tysk-tyrkisk advokat og menneskerettsforkjemper, og var en av Europas første kvinnelige imamer. Hun er dessuten fokus for regissør Nefise Özkal Lorentzens dokumentarportrett Seyran Ates: Sex, Revolution and Islam.

Under festivalen vises filmen som en del av debattprogrammet Det kritiske rom. Ates selv vil delta på to panelsamtaler tilknyttet disse visningene. Filmen vises dessuten i Dok: Sør, vårt faste konkurranseprogram for dokumentar.

Seyran Ates 2 scaled

Fra filmen Seyran Ates: Sex, Revolution and Islam.

Ates har over flere tiår vært forkjemper for likestilling for muslimske kvinner. Hun er grunnlegger av Ibn Rushd-Goethe-moskéen i Berlin, Tysklands første liberale moské. I 2019 ble hennes bok "Islam trenger en seksuell revolusjon" utgitt på norsk, og samme år ble hun tildelt UiOs menneskerettighetspris.

Som følge av sin aktivisme har Ates blitt utsatt for fatwaer og drapsforsøk, og har dermed hatt behov for politibeskyttelse de siste 15 årene.

Siden premieren på CPH: DOX, en av verdens største dokumentarfestivaler, har Seyran Ates: Sex, Revolution and Islam blitt vist ved en lang rekke internasjonale filmfestivaler. Vi er svært begeistret over å kunne presentere filmen for publikum i Oslo under Film fra Sør, og over å bli beæret med et besøk fra Seyran Ates.

Nefise Ozkal Lorentzen

Regissør Nefise Özkal Lorentzen.

"Etter å ha laget tre dokumentarfilmer om islam og kjønn – Gender Me (2008), A Balloon for Allah (2011) og ManIslam (2014) – var det å møte Seyran Ates som å oppleve at alle disse tre filmene ble fanget i en person. Vi lever i en verden hvor islam opplever en fundamental krise, med kriger, diktatur og ytterliggående radikalisering. Seyran Ates er en av de viktigste stemmene som forteller om en annen islam som er inkluderende, demokratiserende og full av kjærlighet. Filmen om henne er et håp for denne verden", uttaler Nefise Özkal Lorentzen.