tir. 14.11
17:45 - 19:42
Vika 2
Shayda Cinema Teheran UTSOLGT

Program

  • 17:45: Introduksjon ved Lasse Skagen
  • 18:00: Fatemeh Ekhtesari – diktopplesning fra Hun er ikke kvinne
  • 18:15: Shayda (engelsk tekst)
  • 20:15: The End

Visningen arrangeres i samarbeid med Cinema Tehran, Oslo.

OM SHAYDA

Publikumsvinneren fra årets filmfestival i Sundance forteller en sterk og vakkert utformet historie om den persiske moren Shayda og hennes 6 år gamle datter Mona, som har søkt tilflukt på et krisesenter i Melbourne.

Hun har rømt fra sin voldelige ektemann Hossein under feiringen av Nowruz, den persiske nyttårsfeiringen, og har søkt om skilsmisse. I sitt foreløpige nye hjem gjør hun sitt beste for å skape nye relasjoner og venner, og samtidig forsøke å holde på de som de hadde fra før. En mulig ny vei ut av fangenskapet, i et dysfunksjonelt og voldelig ekteskap. Men når Hossein får besøksrett for Mona av en dommer, setter det i gang en serie av hendelser som får uante følger.

REGISSØR

Noora Niasari er en iransk-australsk filmskaper og med-grunnlegger av Parandeh Pictures. Hun har bakgrunn innen arkitektur, og studerte senere Film og TV ved Victorian College of the Arts. Etter flere kortfilmer debuterte hun med spillefilmen Shayda som hadde premiere på filmfestivalen i Sundance i 2023.

FORFATTER – DIKTOPPLESNING

Fatemeh Ekhtesari (f. 1986) er poet, redaktør, menneskerettsaktivist og jordmor fra Iran. Hun har utgitt fire diktsamlinger, to novellesamlinger og to samlinger med prosatekster på persisk. Sammen med Mehdi Mousavi var hun redaktør for tidsskriftet Hamin farda bood til det ble forbudt og nedlagt i 2008.

I 2015 flyktet Ekhtesari fra Iran etter å ha blitt dømt til nittini piskeslag og elleve og et halvt års fengsel. Hun kom til Lillehammer som fribyforfatter i 2017. Et knippe av diktene hennes ble først presentert i norsk oversettelse i antologien Å kysse en ørken, å kysse en myr (Aschehoug 2019). Året etter kom Vi overlever ikke, et bredt utvalg av Ekhtesaris dikt i Nina Zandjanis oversettelse (Transfer 2020). Diktene hennes er tidligere oversatt til mange språk, deriblant engelsk, tysk, svensk og spansk. Hun driver i dag et persisk nett-tidsskrift, i tillegg til å publisere egne tekster til sine mange følgere i sosiale medier. Ekhtesari har mottatt flere priser og utmerkelser for sitt forfatterskap internasjonalt, deltatt på en rekke litteraturfestivaler, og på kort tid blitt en tydelig stemme også på den norske poesiscenen. Hun er ikke kvinne er hennes første nyskrevne diktsamling i Norge, og er arbeidet frem parallelt på persisk og norsk.

Vi har tidligere gått ut med at det blir matsalg på dette arrangementet, men vi må dessverre informere om at dette utgår. Vi beklager dette!

Relaterte filmer