søn. 19.11
16:00 - 16:33
Vega 1

Den Oscar-nominerte journalisten og regissøren Anders Hammer er tilbake med nok en hardtslående kort-dokumentar, THE TAKEOVER (2023).

Denne gangen kommer vi på innsiden av Talibans dramatiske overtakelse i Afghanistan og det påfølgende kontroversielle besøket i Norge. Etter visningen av filmen blir det en samtale om Afghanistan og Talibans styring av landet.

Panelet:

  • Anders Hammer er regissør og journalist. Han har laget flere filmer fra Afghanistan, og ble Oscar-nominert for sin forrige film, DO NOT SPLIT (2019).

  • Mina Rafiq er aktivist og leder av A.I.P (Against Illiteracy and Poverty) i Oslo, som jobber for å bekjempe analfabetisme og fattigdom blant afghanske kvinner.

  • Moderator – Elisabeth Eide er professor emeritus ved OsloMet - storbyuniversitetet. Hun har blant annet forsket på kjønn og marginalisering, og skrevet en rekke bøker om internasjonale forhold.

Praktisk info

  • Filmen vises i på Vega kino i sal 1, 19. november, kl. 16.00.

Om filmen

Helt i bunnen av den internasjonale demokratiindeksen ligger Afghanistan. Et land hvor kvinner ikke får ta utdanning, og samfunnsrøttene med jevne mellomrom har blitt revet opp i årtier. Bildene fra Talibans dramatiske overtakelse i 2021 har brent seg fast hos mange, og i THE TAKEOVER, som nylig vant juryprisen ved anerkjente dokumentarfilmfestivalen i Sheffield, kommer vi tett på fortvilte aktivister, overbeviste ekstremister og vanlige folk. Regissør Anders Hammer har tidligere vist at han makter å komme tettere på historiske begivenheter enn de aller fleste, og filmen har blitt et tidsbilde som er nært, rystende og tidvis både absurd og surrealistisk.


Det kritiske rom

Visningen er en del av seksjonen Det kritiske rom (DKR), som er Film fra Sør sitt forum for debatt og samtale.Relaterte filmer