søn. 12.11
15:00 - 15:59
Vika 2

I samarbeid med Norsk PEN er vi svært glade for å kunne presentere årets Iranske fredsvinner Narges Mohammadis sterke dokumentar WHITE TORTURE fra 2021. I forbindelse med visningen blir det en samtale om filmen,om bruken av isolat i iranske fengsler og hva dette gjør med et menneske, om Narges sitt arbeid for kvinnerettigheter i Iran og om den nåværende situasjonen i landet. Spørsmålene vi stiller:

  • Hvor utstrakt er bruken av isolat i iranske fengsler og hva gjør det med et menneske?

  • Narges sitter selv i fengsel, hvordan er hennes egen situasjon?

  • Hvordan påvirker fredsprisen den kampen hun og mange andre fører i landet?

Panelet:

  • Nora Sveaass, professor i psykologi ved UiO

  • Moloud Hajizadeh, iransk journalist og fribyforfatter i Larvik

  • Ingeborg Volan, administrerende direktør for Bokklubben og styremedlem Norsk PEN (moderator)

Praktisk informasjon

  • Filmen vises i sal 2 på Vika kino, 12. november, kl. 15.00

  • Samtalen er i etterkant av visningen og vil bli holdt på norsk.

Om filmen

Gjennom mange år har Mohammadi vært en av de aller viktigste forkjemperne for menneskerettigheter og spesielt kvinners rettigheter i Iran. 13 ganger har hun blitt fengslet, hun er blitt dømt fem ganger og fått fengselsstraffer på til sammen 31 år. Nyheten om årets fredspristildeling fikk hun mens hun soner en dom i det beryktede Evin-fengselet i Teheran, og fra cellen har hun uttalt at hun vil fortsette kampen.

WHITE TORTURE ble laget i en kort periode hvor Mohammadi ble sluppet ut av fengsel. Gjennom intervjuer med en rekke tidligere innsatte møter vi mennesker som er utsatt for torturen ved å sitte i isolat. Fire hvite vegger, bare kunstig lys, ikke noen lyder og ingen menneskelig kontakt over lange perioder. En høyst effektiv måte å bryte ned et menneske psyke på, og uten at det etterlater noen ytre fysiske merker. Etter å ha blitt utsatt for dette overgrepet, kanskje over flere måneder i strekk, er den innsatte tilbørlig til å tilstå det man ikke engang har gjort. Narges Mohammadi gir oss med denne dokumentaren et rystende vitnesbyrd, om det menneskerettighetsforkjempere utsettes for under det iranske regimet

Det kritiske rom

Visningen er en del av seksjonen Det kritiske rom (DKR), Film fra Sør sitt forum for debatt og samtale, og arrangeres i samarbeid med Norsk PEN.

Relaterte filmer