søn. 12.11
15:00 - 15:59
Vika 2

Årets fredsprisvinner Narges Mohammadis sterke dokumentar WHITE TORTURE er et rystende vitnesbyrd fra menneskerettighetsforkjempere under det iranske regimet.

I samarbeid med Norsk PEN er vi svært glade for å kunne presentere årets Iranske fredsvinner Narges Mohammadis sterke dokumentar White Torture fra 2021. Gjennom mange år har Mohammadi vært en av de aller viktigste forkjemperne for menneskerettigheter og spesielt kvinners rettigheter i Iran. 13 ganger har hun blitt fengslet, hun er blitt dømt fem ganger og fått fengselsstraffer på tilsammen 31 år. Nyheten om årets fredspristildeing fikk hun mens hun soner en dom i det beryktede Evin-fengselet i Teheran, og fra cellen har hun uttalt at hun vil fortsette kampen.

White Torture ble laget i en kort periode hvor Mohammadi ble sluppet ut av fengsel. Gjennom intervjuer med en rekke tidligere innsatte, møter vi mennesker som er utsatt for torturen ved å sitte i isolat. Fire hvite vegger, bare kunstig lys, ikke noen lyder og ingen mennesklig kontakt over lange perioder. En høyst effektiv måte å bryte ned et menneske psyke på, og uten at det etterlater noen ytre fysiske merker. Etter å ha blitt utsatt for dette overgrepet, kanskje over flere måneder i strekk, er den innsatte tilbørlig til å tilstå det man ikke engang har gjort. Narges Mohammadi gir oss med denne dokumentaren et rystende vitnesbyrd, om det menneskerettighetsforkjempere utsettes for under det iranske regimet.

Lasse Skagen

Det kritiske rom: Aktivisme og straff i dagens Iran

I etterkant av visningen av WHITE TORTURE søndag 12. NOV kl. 15.00 i Vika 2 vil det være en samtale om aktivisme og straff i dagens Iran.

Samtalen vil være på norsk, og gjøres i samarbeid med Norsk PEN.

Regissør

Narges Mohammadi (f. 1971) er en iransk menneskerettsaktivist og mottok Nobels fredspris i 2023 for hennes kamp mot undertrykkelsen av kvinner i Iran og fremmingen av menneskerettigheter og frihet. Narges er utdannet fysiker, og har tidligere jobbet som ingeniør. Men har i tillegg jobbet som journalist og forfatter, og har i hele sitt voksne liv arbeidet for blant annet kvinners rettigheter i Iran. På grunn av hennes arbeid sitter Narges i dag fengslet i Teheran.

Denne filmen inngår i

SPOTLIGHT IRAN DET KRITISKE ROM (DKR)

Land Iran

År 2021

Regissør Narges Mohammadi

Spilletid 59m

Språk Farsi

Undertekst Engelsk

Sjanger Dokumentar

Format DCP

Aldersgrense 15

Denne filmen konkurrerer om publikumsprisen.

Relaterte arrangementer

Hva med disse filmene?