Noen historier svir seg fast i hjernebarken og blir med deg resten av livet. Grave of the Fireflies er en film som for de innvidde alltid vil være en del av vårt bilde av andre verdenskrig. Basert på Nosaka Akiyukis roman med samme navn, følger vi storebror Seita og lillesøster Setsuko mens de gjør sitt beste for å overleve krigens siste måneder i den japanske havnebyen Kobe. Seita og Setsuko mister moren sin i et bomberaid, og faren er kaptein i marinen som sloss på vikende front mot en overlegen amerikansk militærmakt. Etter en krangel med tanten stikker de av og blir nødt til å overleve på egen hånd. Tragedien utspiller seg ubønnhørlig i en verden hvor virkelighetsflukt tvinges fram av ren og skjær nød.

Fortellerkraften i Takahata Isaos film fra 1988 utfordret, sammen med Otomo Katsuhiros Akira som kom ut samme år, det vestlige filmpublikummets syn på hvilke historier som egnet seg å bli formidlet i tegnefilmformatet. Selv om den visstnok aldri skal ha vært tenkt som en antikrigsfilm, er det knapt mulig for et moderne publikum å lese den på noen annen måte. Mens de konkrete konfliktene som la grunnlaget for menneskehetens største krig med tiden synes stadig fjernere, står beretningen om Seita og Setsuko fortsatt som gyldige, krystallklare argumenter for fred. Dette var Takahatas første film for Studio Ghibli, og man kan lett se at det har påvirket tegnekvaliteten. Her er hver eneste rute vakker som et maleri. htb

Isao Takahata (f. 1935) er regissør, produsent og manusforfatter av animasjonfilmer. Han er tilknyttet Studio Ghibli, og er også kjent som regissøren av Only Yesterday (1991), Pom Poko (1994) og Mine naboer Yamadas (1999). Grave of the Fireflies regnes stadig som et av animasjonsfilmens absolutte mesterverk, og er en film som synes å vokse seg større under årenes løp.

Originaltittel Hotaru no haka

År 1988

Regissør TAKAHATA Isao

Manusforfatter TAKAHATA Isao

Fotograf KOYAMA Nobuo

Produsent HARA Toru

Med TATSUMI Tsutomu, SHIRAISHI Ayano, SHINOHARA Yoshiko

Produksjonsselskap Studio Ghibli, Shinchosha Company

Spilletid 1t 29m

Format DVD

Lenker IMDb