Denne dokumentaren om den avdøde nigerianske musikeren Fela Kuti ble igangsatt da en Broadway-musikal som skulle feire hans musikk startet produksjonen. Musikalen Fela! hadde premiere i 2010, med ingen ringere enn Jay Z og Will Smith som produsenter, og har siden da blitt satt opp gjentatte ganger samt fått verdensturné.

Arbeidet på musikalen fungerer som et narrativt bakteppe i filmen, idet crewet blant annet prøver å tolke Felas ofte abstrakte tekster. Fela har rundt 70 utgivelser bak seg, samt en bråte med veldokumenterte liveopptak, så det var åpenbart mye å sette seg inn i. Men dette dypdykket gjør at vi kommer nært på mannen og myten Fela Kuti, og får en grundig innføring i hans oppvekst og radikalisering, helt tilbake til de formative år i Nigeria. For Fela hadde et prominent opphav, med en mor som var aktiv i feministbevegelsen og en far som var rektor på en kristen skole. Denne smeltedigelen av kulturelle, politiske og religiøse inntrykk skulle være med på å forme musikeren og aktivisten Fela Kuti. Men det var oppdagelsen av jazz som virkelig penset ham inn på et nytt musikalsk spor, som han videreførte inn i den da rådende nigerianske popmusikken highlife, ispedd vibber fra den primale soulpakka til James Brown. Resultatet var fødselen av en ny musikksjanger – afrobeat!

Finding Fela er en informativ dokumentar om en mann som levde et spennende og turbulent liv. Han var i konstant konflikt med Nigerias myndigheter, og ble gjentatte ganger angrepet og fengslet, samt mistet mange av sine nære underveis. Men Fela sto på krava, og leverte et budskap som var radikalt, hedonistisk, progressivt ... Og vanvittig fengende! Regissør Alex Gibney har gjort en kjempejobb på arkivfronten, for her får vi se noen drøyt heftige liveopptredener med Fela Kuti i all sin stormannsgale prakt på 70-tallet. Fargerik, sexy og dansbar galskap!

Alex Gibney (f. 1953) er en produktiv regissør. Sosiopolitiske temaer går igjen, som i Enron: The Smartest Guys in the Room (2005), We Steal Secrets: The Story of WikiLeaks (2013) og Scientologi – troens fengsel? (2015), samt musikkdokumentarer som Mr. Dynamite: The Rise of James Brown (2014) og Finding Fela (2014).

I samarbeid med: Fellesrådet for Afrika

År 2014

Regissør Alex GIBNEY

Produsent Alex GIBNEY, Jack GULICK

Med Fela KUTI, Yeni KUTA, Femi KUTI

Produksjonsselskap Jigsaw Productions

Spilletid 1t 59m

Format DCP

Lenker IMDb