Naturkatastrofen på Haiti i 2010 ligger som tematisk bakteppe i Murder in Pacot. Regissør Raoul Peck har tidligere laget dokumentaren Fatal Assistance (2013) om samme katastrofe. Vi følger et navnløst ektepar fra den øvre middelklassen i landet som bor i ruinene av sitt luksuriøse hjem i nabolaget Pacot, Port-au-Prince. Huset blir raskt erklært utrygt å bo i, og ekteparet får beskjed av myndighetene om at de må reparere huset for å kunne beholde det. Løsningen blir å leie ut det eneste intakte rommet for å bekoste reparasjonen. Leieboeren Alex er fransk og jobber for en utenlandsk hjelpeorganisasjon. Det tar ikke lang tid før hans unge haitiske kjæreste Andrémise/Jennifer også flytter inn.
Peck gjør sylskarpe observasjoner ved å la dramaet utspille seg mellom fire mennesker som alle forholder seg ulikt til katastrofen. Han bruker symboltunge virkemidler når han skildrer et pessimistisk bilde av det haitiske samfunnet, og de enorme ringvirkningene en naturkatastrofe har på et samfunn der plutselig alt tilhører alle. Fra grunnmuren under det falleferdige huset kommer det en sterk eim av død. Karakterene nekter å forholde seg til stanken, og dette fungerer som en ypperlig metafor for hvor råttent dette samfunnet har blitt.
Og etter hvert som det falleferdige huset slår sprekker faller også fasaden til individene i historien. I løpet av den svært allegoriske fortellingen som strekker seg over åtte dager gir Raoul Peck oss et vakkert kammerspill om hva som skjer når et hierarkisk klassesamfunn oppløses der skillet mellom fattig og rik forsvinner, og de sosiale rollene snus på hodet – i hvert fall midlertidig. Filmen er basert på Teorema (1968) av den italienske regissøren Pier Paolo Pasolini.

Raoul Peck har laget både fiksjonsfilm og dokumentar siden begynnelsen av 1980-tallet. Regissøren er født på Haiti og fikk mye oppmerksomhet for sin film Lumumba (2000) om statsminister Lumumba og frigjøringen av Belgiske Kongo i 1960. Han er politisk aktivist og har i tillegg vært kulturminister på Haiti i perioden 1996-1997.

Originaltittel Meurtre à Pacot

År 2014

Regissør Raoul PECK

Manusforfatter Pascal BONITZER, Raoul PECK, Lyonel TROUILLOT

Fotograf Eric GUICHARD

Produsent Rémi GRELLETY, Raoul PECK

Med Alex DESCAS, Ayo, Thibault VINÇON

Spilletid 2t 10m

Format DCP

Lenker IMDb