Ten dokumenterer ti samtaler, som utelukkende foregår i en bil. Den aktuelle bilen tilhører en iransk kvinne fra middelklassen, som kjører rundt i Teherans livlige gater med ulike passasjerer over en periode på flere dager. Vi blir kjent med henne gjennom å observere samtalene hun har med de ulike menneskene. Det hele begynner med at kvinnen henter sin litt plagsomme 12 år gamle sønn, som bruker mye av bilturen på å bebreide henne for å ha skilt seg fra faren. Kvinnen i filmen er spilt av skuespilleren Mania Akbari, og hennes egen sønn, Amin Maher, portretterer sønnen i filmens narrativ, noe som gjør at fiksjonen og virkeligheten blandes sammen.

En rekke ulike kvinner får skyss i bilen hennes, blant annet hennes søster, en from kvinne som besøker et mausoleum, en prostituert og en eldre dame. Gjennom disse samtalene, samt en rekke subtile endringer i karakterenes utkledning og fremtoning, skisserer Kiarostami et kritisk portrett av kvinnenes plass i det iranske samfunnet. Ekteskap, religion og kjærlighet får gjennomgå mellom bilens trange vegger - en kombinasjon av frisone, skriftestol og fengselscelle - som kameraet aldri forlater.

Ten vant Gullpalmen under filmfestivalen i Cannes i 2002, og var en viktig inspirasjonskilde for blant andre Jafar Panahi. Paniahis Taxi Teheran, vinneren av Gullbjørnen under Berlinalen i 2015 bruker det samme oppsettet for å peke på personlige og politiske utfordringer i dagens Iran.

Abbas Kiarostami er en av Irans mest kjente filmregissører som døde tidligere i år. Close-Up fra 1990, Smaken av kirsebær (1997) og Møte i Toscana (2010) er noen av de mest kjente filmene hans. Filmene til Kiarostami er kjent for å ha barn i hovedrollen og er ofte realistiske dramaer som er preget av en god porsjon humor.

Originaltittel Dah

År 2002

Regissør Abbas KIAROSTAMI

Manusforfatter Abbas KIAROSTAMI

Fotograf Abbas KIAROSTAMI

Produsent Marin KARMITZ, Abbas KIAROSTAMI

Med Mani AKBARI, Amin MAHER. Roya AKBARI

Produksjonsselskap Abbas Kiarostami Productions, Key Lime Productions, MK2 Productions

Spilletid 1t 31m

Format DigiBeta

Lenker IMDb