Et unikt innblikk i den regisserte virkeligheten som er den faktiske hverdagen til mange nordkoreanere. I starten presenteres vi for en tekstplakat hvor regissør Vitaliy Manskiy takker regjeringen for at de har vært så vennlige å supplere ham med manus til filmen. Han utviser også takknemlighet for at de har fulgt filmteamet døgnet rundt, og for at de har gjennomgått alt materialet for å sikre seg at hverdagslivet til en helt normal familie – i verdens beste land å bo i – skildres på en realistisk måte. Gjennom å synliggjøre rammene for produksjonen dekonstruerer Manskiy propagandaen klipp for klipp og resultatet er at regjerningens intensjon virker mot sin hensikt. Han har også inkludert klipp, som viser hva som rører seg mellom de offisielle tagningene, og Under the Sun gir oss et avslørende innblikk i hvordan staten kontrollerer innbyggerne sine. Det som skulle være den perfekte kjernefamilie, fremstår som en tragikomisk parodi på seg selv.

I juni i år ble det kjent at den kjente kuratoren ved MOMA i New York, Sally Berger, mistet jobben fordi hun kansellerte visningen av Under the Sun uten å koordinere det med sin sjef. Berger skal angivelig ha forkastet filmen av frykt for konsekvensene filmvisningen ville medføre.

Vitaliy Manskiy (f. 1963) er en prisvinnende russisk filmskaper født i Ukraina. Han startet sin karriere i 1989 og filmene hans er vist på festivaler over hele verden. Han er spesielt kjent for sine intime og annerledes bilder av Gorbachev, Yeltsin og Putin i dokumentartrilogien Red Tsars - Presidents of Russia.

REGISSØRSAMTALE
Vitaliy Manskiy og Morten Traavik var i Nord-Korea på nogenlunde samme tidspunkt, og dokumentarene deres viser to virkeligheter fra landets innside. Det blir samtale mellom Manskiy og Traavik etter visningen 9. okt. Moderator er Audun Lindholm fra Vagant.

Manskiy møter også publikum til Q&A etter visningen 10. okt.

Originaltittel V paprscích slunce

År 2015

Regissør Vitaliy MANSKIY

Manusforfatter Vitaliy MANSKIY

Fotograf Alexandra IVANOVA

Produsent Simone BAUMANN, Vít KLUSÁK, Petr KUBICA, Natalia MANSKAYA, Nataly MANSKYA, Filip REMUNDA

Med LEE Zin-Mi, YU-YONG, HYE-YONG

Produksjonsselskap Vertov Studio, Saxonia Entertainment, Hypermarket Film

Spilletid 1t 46m

Format DCP

Lenker IMDb