Jim Jarmusch, Aki Kaurismäki, Coen-brødrenes Fargo og Samuel Becketts absurde skuespill er alle treffende referanser for Free and Easy, som vant en høythengende jurypris under filmfestivalen i Sundance i vinter. Vi befinner oss nordøst i Kina, hvor en fremmed ankommer en nedsnødd og glissent bebodd småby. Han har ikke rent mel i posen, men derimot kofferten full av en helt spesiell såpe. Også det øvrige persongalleriet er oppsatt på å lure andre eller seg selv: en pengekjær munk, en gladkristen på leting etter sin forsvunne mor, en forvirret skogvokter og hans kone, en mislykket Kung Fu-instruktør og to late politifolk.

Tilværelsen virker håpløs og retningsløs – ingen er til å stole på, ingen har respekt for autoriteter, og livet går sin vante gang. Det må et mord til for å få karakterene til å skjønne at de kanskje har noe å tjene på å hjelpe hverandre.

Free and Easy er den typen svart komedie hvor tempoet er utstudert langsomt, og hvor typete karakterer lirer av seg vittigheter uten å fortrekke en mine. Men filmen er verken enkel eller overflatisk: Fotograf Wang Weihua gjør fantastisk bruk av landskapet og det forfalne bymiljøet, og antyder at avindustrialisering, fraflytting og oppløsning av normer og levevis danner bakteppe for handlingen. Cato Fossum

Geng Jun (f. 1976) er selv fra en nordøstlig provins i Kina, og er nå del av Beijings uavhengige filmmiljø. Han har skrevet og regissert en rekke filmer, deriblant komedien The Hammer and Sickle are Sleeping (2014) som også foregår i nordøst.

Originaltittel Qing song jia yu kai

År 2016

Regissør GENG Jun

Manusforfatter GENG Jun, LIU Bing Feng

Fotograf WANG Weihua

Med XU Gang, ZHANG Zhiyong, XUE Baoh, GU Benbin, ZHANG Xun, YUAN Ligu

Produksjonsselskap Blackfin Culture & Media

Spilletid 1t 37m

Format DCP

Aldersgrense 12