Over 65 millioner mennesker verden over er på flukt fra sine hjem på grunn av hungersnød, klimaendringer eller krig. Den kinesiske samtidskunstneren Ai Weiwei forsøker å gi visuelt uttrykk for strømmen av mennesker i dokumentarfilmen Human Flow, en episk dokumentasjon av den massive flyktningkrisen verden står overfor. Human Flow kombinerer den kinesiske kunstnerens reise til i alt 23 land, med personlige møter med mennesker som er på flukt eller bistår, og kraftfulle bilder som viser hvor omfattende krisen er. Oversiktsbildet fimen gir, klarer å sette selve omfanget i nytt perspektiv.

Afghanistan, Bangladesh, Italia, Frankrike, Tyskland, Tyrkia, Hellas, Kenya, Mexico, Syria og Irak er noen av landene Ai besøker på sin reise. Ved å kombinere massive og skremmende oversiktsbilder med personlige møter klarer han på uanstrengt vis å gi en tydelig politisk kommentar og et humanistisk budskap: I en tid der store deler av verdens befolkning går en usikker fremtid i møte, må vi tørre å vise toleranse og medmenneskelighet, og stole på hverandre. Ellers vil menneskeheten antageligvis gå en desto større krise i møte.

Human Flow deltok i hovedkonkurransen under filmfestivalen i Venezia tidligere i år, hvor den ble belønnet med hele fire priser. Filmen har rukket å bli vist på en knippe festivaler siden det, deriblant filmfestivalen i Toronto, og har høstet ros av det internasjonale kritikerkorpset. Truls Foss

Ai Weiwei (f. 1957) anses som en av Kinas og verdens fremste samtidige kunstnere, og er også aktivist og filmskaper, blant mye annet. Med sin politiske kunst og åpne kritikk av Kinas styresett, ble han i 2011 fengslet og satt i husarrest, men er nå løslatt. Blant hans mest kjente verk i tillegg til dokumentarfilmene er Study of Perspective Tiananmen Square (1995), Ton of Tea (2008) og Sunflower Seeds (2010).

Originaltittel Human Flow

År 2017

Regissør AI Weiwei

Manusforfatter Chin-Chin YAP, Tim FINCH, Boris CHESHIRKOV

Fotograf Murat BAY, Christopher DOYLE, Lv HENGZHONG, Wenhai HUANG, Konstantinos KOUKOULIKOS, Renat LAMBEETS, Dongxu LI, Johannes WALTERMANN, AI Weiwei, MA Yan, ZANBO Zhang, XIE Zhenwei

Produksjonsselskap 24 Media Productions, AC Films, Ai Weiwei Studio, Human Flow, Participant Media

Spilletid 2t 20m

Format DCP

Aldersgrense 12