Hva slags redning er det for et synkende skip? Spørsmålet er presserende i Iron Island, hvor fattige, hjemløse mennesker fra Irans arabiske minoritet bor på en forlatt oljetanker i Den persiske gulf. For å overleve skrur de skipets metalldeler fra hverandre og selger dem i land sammen med restene av oljelasten.

Alt organiseres av skipets overhode, kaptein Nejat. Han styrer kjærlig og omsorgsfullt, men med hard hånd, også over sin assistent, unggutten Ahmad. Nejat er også stormannsgal nok til å tro at han er skipets frelser, og nekter å innse at det sakte synker i havet.

På overflaten er Iron Island en underholdende og ganske så hjerteskjærende fortelling om et miniatyrsamfunns kamp for overlevelse. Her gjør Mohammad Rasoulof maksimalt ut av hver krink og krok ombord, hvert blikk og hver grimase, hver flik av lys og skygge. Samtidig bærer den frem en kritikk av autoritært politisk styre, kroppsliggjort i kaptein Nejats motsetningsfylte skikkelse. Cato Fossum

Mohammad Rasoulof (f. 1972) er en av Irans fremste nålevende filmskapere. Han er opprinnelig sosiolog, men studerte filmredigering ved Sooreh-universitetet og laget en rekke kortfilmer på 1990-tallet. Etter spillefilmdebuten i 2002 har han laget ytterligere seks langfilmer. Hans tre siste filmer har alle vunnet priser ved filmfestivalen i Cannes.

Originaltittel Jazireh Anahi

År 2005

Regissør Mohammad RASOULOF

Manusforfatter Mohammad RASOULOF

Fotograf Reza JALALI

Med Ali NASSIRIAN, Hossein FARZI-ZADEH, Neda PAKDAMAN

Produksjonsselskap Farabi Cinema Foundation, Sheherazad Media International

Spilletid 1t 30m

Format DCP

Aldersgrense 12