Iraks Oscar-kandidat av året er et dristig drama, basert på en sann historie om en kvinne fra landet Jesidi-minoritet som ble kidnappet av IS og solgt som sexslave. I filmen blir hun reddet av sin vordende ektemann, og brakt tilbake til sin familie som lever i en flyktningleir.

Jesidiene er kurdisktalende, og teller rundt 650.000 mennesker. De holder til nord i Irak, men rundt 400.000 er plassert i leirer utenfor sitt naturlige område. I The Dark Wind møter vi Pero, én av kvinnene som opplever den uhyrlige skjebnen å bli kidnappet og solgt på et sexmarked i Irak. Hun er dypt traumatisert av det hun er blitt utsatt for, og å finne en vei tilbake til livet, til seg selv og det planlagte ekteskapet med sin utkårede er ekstremt utfordrende for henne. Regissør Hussein Hassan Ali er imidlertid også opptatt av hvordan Pero blir tatt imot når hun vender tilbake. Hennes situasjon som voldtatt og torturert er kompleks, og hennes egen familie ser det hun har gjennomgått dels med religiøse briller. Det gjør det ikke akkurat lettere for henne.

Diman Zandi gjør en svært sterk prestasjon i hovedrollen, og det intense utrykket hun gir Peros lidelse bærer veldig mye av The Dark Wind. Lasse Skagen

Hussein Hassan Ali (f. 1974) er en kurdisk regissør og skuespiller fra Irak. Før debutspillefilmen Narcissus Blossom, som ble vist under Berlin internasjonale filmfestival i 2006, har han arbeidet med barneprogrammer på TV og regissert flere kortfilmer og musikkvideoer. The Dark Wind vant hovedprisen under filmfestivalen i Dubai i 2016.

Originaltittel Reseba

År 2016

Regissør Hussein Hassan ALI

Manusforfatter Hussein Hassan ALI, Mehmet AKTAS

Fotograf Turaj ASLANI

Med Rekish SHAHBAZ, Dimen ZANDI, Maryan BOOBANI, Adil ABDULRAHMAN

Produksjonsselskap Mitosfilm

Spilletid 1t 32m

Format DCP

Aldersgrense 15