Kapernaum er navnet på en by kjent fra bibelhistorien, men selve betydningen kan oversettes med et rotete, kaotisk sted. Det passer godt som beskrivelse på hjemmet i Beiruts slumkvarter hvor vår 12 år gamle hverdagshelt Zain vokser opp. Men litt hjemmekaos trenger ikke være ødeleggende, om det ikke var for at foreldrene i den barnerike familien også er ute av stand til å ta vare på sine små. Det blir kritisk når Zain oppdager at foreldrene planlegger å gifte bort hans lille favorittsøster til en lokal butikkeier for å få økonomien til å gå rundt. Da tyr Zain til drastiske virkemidler, og ender med å måtte flykte hjemmefra.

Det er i tilbakeblikk vi får servert den tragiske historien til Zain og hans søsken, når han fengslet for sin udåd får en sjelden sjanse: Han får hjelp til å saksøke sine foreldrene. I sin vrede, og med et sterkt ønske om å hindre at moren får flere barn, går han til sak mot dem for å ha satt ham til verden.

Med dette grepet, og med virkemidler som ikke legger noe imellom, tegner regissøren et grelt bilde av hvordan barn i deler av det libanesiske samfunnet vanskjøttes av sine foreldre. For dette sterke engasjementet har årets avslutningsfilm Kapernaum blitt belønnet med juryprisen på filmfestivalen i Cannes, og også publikumsprisen under filmfestivalen i Haugesund. Enkelte kritikere mener regissør Nadine Labaki overspiller historien for å treffe publikum på sitt mest emosjonelle. Men få vil være uenige i at innsatsen til den syriske flyktningen som spiller Zain i filmen er intet mindre enn fabelaktig. LS

NB! Det har skjedd en trykkfeil i magasinet. Kapernaum vises med norske undertekster.

Nadine Labaki (f. 1974) er en libanesisk regissør og skuespiller. Ulikt en del andre arabiske filmskapere har hun filmutdannelse fra hjemlandet, ved Saint Joseph-universitetet i Beirut. Hun ble oppdaget etter å ha regissert kortfilm og musikkvideo, og alle hennes tre spillefilmer er vist ved Cannes-festivalen. Både Karamell (2007) og Hva gjør vi nå? (2011) ble vist på Film fra Sør.

Originaltittel Capharnaüm

År 2018

Regissør Nadine Labaki

Manusforfatter Nadine Labaki, Jihad Hojeily, Michelle Kesrouani, Georges Khabbaz, Khaled Mounazar

Fotograf Christopher Aoun

Produsent Michel Merkt, Khaled Mounazar

Med Kawtar al Haddad, Boluwatife Treasure Bankole, Nadine Labaki

Produksjonsselskap Boo Pictures, Mooz Films

Spilletid 2t

Format DCP

Aldersgrense 12