Rafiki skriver filmhistorie! Som første kenyanske film noensinne ble den vist på det offisielle programmet til den prestisjetunge Cannes-festivalen nå i år. Rafiki ble en stor hit, men Kenyas regjering ble alt annet enn fornøyd, for filmen handler bokstavelig talt om forbudt kjærlighet. Den forteller om to unge jenter, Kena og Ziki, som er døtre av to politiske rivaler og som møtes og forelsker seg i hverandre. Som andre kvinner og menn i Kenya som lever ut sin kjærlighet til samme kjønn, risikerer de ikke bare lange fengselsstraffer, men også sosial utestengelse og stigma. Flere blir også utsatt for vold og overgrep.

Dette er en fargesprakende kjærlighetshistorie – en film som oser av glede, hjertesorg og en opprørsk energi som gjør den umulig å forholde seg likegyldig til. Bransjebladet Screen International omtaler filmen som en «dynamisk og vellaget fortelling om umulig kjærlighet, som gir ny energi til et tema som kan virke oppbrukt i vestlige øyne.» På grunn av tematikken er Rafiki nå bannlyst i Kenya, og regissør Wanuri Kahiu har derfor gått til sak mot landets statsadvokat og sensurmyndighet. PEG

Klassekampen er stolt samarbeidspartner av Det Kritiske Rom.

NB! Det har skjedd en trykkfeil i magasinet. Rafiki vises med norske undertekster.

Wanuri Kahiu (f. 1980) er en kenyansk regissør, produsent og forfatter. Hun har filmutdannelse fra California-universitetet i L.A., og vant fem priser under Africa Movie Academy Awards for sin første spillefilm From a Whisper i 2009. Kahiu er medstifter av medie- og kunstkollektivet AFROBUBBLEGUM.

Originaltittel Rafiki

År 2018

Regissør Wanuri Kahiu

Manusforfatter Wanuri Kahiu, Jenna Cato Bass

Fotograf Christopher Wessels

Produsent Steven Markowitz

Med Patricia Amira, Samantha Mugatsia, Jimmi Gathu, Sheila Munyiva

Produksjonsselskap Rinkel Film, Schortcut Films, Razor Films Produktion, MPM Film, Big World Cinema, Ape&Bjørn

Spilletid 1t 23m

Format DCP

Aldersgrense 12