Ali Soozandehs debutfilm retter lyskasteren mot en rekke tabu-belagte emner i det iranske samfunnet, og da særlig seksuell og personlig frihet. Vi får leve oss inn i fire menneskeskjebner i hovedstaden Tehran som alle er formet av ulike undertrykkende sosiale normer. Det er Pari som er tvunget ut i prostitusjon og som ønsker å skille seg, Sara som nektes å jobbe av mannen sin og er gravid, mens musikeren Babak har et seksuelt forhold til Donya som må være jomfru når hun gifter seg.

Tehran Taboo klarer på mesterlig vis å vise hykleriet som ligger bak fordømmelsen av de fire, når landets religiøse ledere utnytter sine posisjoner for å tilfredsstille egne lyster. Den iranske regissøren Ali Soozandeh har laget filmen i Tyskland, en avgjørende grunn til at den i det hele kunne bli laget. Fra sin posisjon der står han friere til å kritisere hjemlandet, på en måte som de iranske regissørene Jafar Panahi og Mohamed Rasoulof – som begge lever med en overhengende frykt for å sensureres og straffes for filmene sine – per i dag ikke har. JSR

Ali Soozandeh (f. 1970) er født og oppvokst i Iran, men emigrerte til Tyskland i 1995 hvor han fikk tysk statsborgerskap. Han har jobbet med musikkvideoer og en rekke kortfilmer, samt bidratt på dokumentarer som The Green Wave (2010) og Camp 14: Total Control Zone (2012). Tehran Taboo er hans første langfilm.

Originaltittel Tehran Taboo

År 2017

Regissør Ali Soozandeh

Manusforfatter Ali Soozandeh, Griet Kienzlen

Fotograf Martin Gschlacht

Produsent Ali Samadi Ahadi, Mark Fencer, Frank Geiger, Armin Hofmann

Med Lilli Novi, Zahra Amir Ebrahimi, Arash Marandi, Negar Mona Alizadeh, Alireza Bayram

Produksjonsselskap Little Dream Entertainment, Coop99 Filmproduktion, ORF, ZDF

Spilletid 1t 36m

Format DCP

Aldersgrense 15