tir. 14.11
18:00 - 22:53
Cinemateket
fre. 17.11
18:15 - 19:55
Vega 1

Et ustemt og slitent flygel som har overlevd en tsunami kan få sin helt egen personlighet og sin helt unike lyd. Det er bare en av oppdagelsene i denne inspirerende og poetiske musikkdokumentaren om den japanske mesterkomponisten og multikunstneren Ryuichi Sakamoto.

Ryuchi Sakamoto gikk bort i år, og etterlot seg en karriere som strakk seg over fire tiår. Sjangermessig favner den om alt fra synthpop til symfonisk, og han har vært komponist på filmer som Den siste keiseren (1987) og The Revenant (2015). Hans musikalske uttrykk har vært i konstant utforskning og utvikling gjennom disse årene, hånd i hånd med Sakamotos livsreiser og hans filosofi om lyd og musikk.

Japaneren er virkelig en lydkunstner, noe regissør Stephen Nomura Schible evner å fange. Gjennom arkivopptak, intervjuer og sekvenser lever filmen opp til komponistens ideal om å være til stede og la seg absorbere av sine omgivelser. I 2014 ble Sakamoto diagnostisert med strupekreft, og selv om filmen kommer inn på sykdommen ved flere anledninger blir sykdomsfortellingen aldri styrende. Snarere blir den et nytt utgangspunkt for komponistens sjeldne livskraft og endeløse kreativitet, som kanaliseres inn i musikken han lager.

Arkiv

Regissør

Stephen Nomura Schible (f. 1970) er en japanskfødt regissør og produsent, bosatt i New York. Han har filmutdannelse fra kunstskolen Tisch ved New York University og har introdusert flere japanske filmskapere til Vesten. Schible har tidligere laget en videodokumentar om gitaristen Eric Clapton, og var også medprodusent for Sofia Coppolas Lost in Translation (2003).

Denne filmen inngår i

KUNST & MUSIKK HOMAGE SAKAMOTO

Originaltittel Ryuichi Sakamoto: CODA

Land Japan, USA

År 2017

Regissør Stephen Nomura Schible

Fotograf Tom Richmond, Neo Sora

Produsent Eric Nyari

Produksjonsselskap Borderland Media, Cineric Creative

Spilletid 1t 40m

Språk Japansk, Engelsk

Undertekst Engelsk

Sjanger Dokumentar, Musikk

Format DCP

Aldersgrense 12

Lenker IMDb

Relaterte arrangementer

Hva med disse filmene?