søn. 12.11
15:15 - 16:52
Cinemateket Lillebil

Denne filmperlen forteller historien til opprøreren Domingos, og hans urokkelige motstand under fangenskap. Og om hans kone Marias målbevisste reise for å frigjøre ham fra myndighetene, med hjelp fra et hemmelig nettverk.

Etter en hard kamp for å gjenvinne rettighetene ble Sambizanga nylig restaurert av The African Film Heritage Project – et samarbeid mellom The Film Foundation, FEPACI og UNESCO. Filmen er et bevis på motstandskraft, både i fortellingen sin og gjennom filmens egne reise tilbake til det store lerretet. Regissør Sarah Maldoror vever sammen tre fortellinger om motstand, og er en hyllest til opprørsånden i Angola. Ikke bare viser denne utsøkte restaurasjonen begynnelsen på den angolanske selvstendighetskrigen, men er også en hyllest til den iboende skjønnheten i det afrikanske samholdet.

Filmen fikk stor internasjonal oppmerksomhet ved lansering, men møtte på flere utfordringer i tiden etter premieren. Maldoror gikk dessverre bort under restaureringsarbeidet, femti år etter filmens premiere, men døtrene videreførte arven, noe som har resultert i en fantastisk restaurasjon og fornyet distribusjon av mesterverket – et vitnesbyrd om den ukuelige motstandsånden i mennesket.

Mosa Mpetha

Regissør

Sarah Maldoror (1929 - 2020) var en fransk filmskaper med bakgrunn fra Guadeloupe. Hun regnes som en pioneer innen afrikansk film. Hun startet karrieren med teater i Frankrike, og gikk senere over til å jobbe som regissører innen film og TV, og som skuespiller. Hennes mest kjente film er Sambizanga (1972).

Denne filmen inngår i

SCREEN AFRICA

Originaltittel Sambizanga

Land Angola, Frankrike

År 1972

Regissør Sarah Maldoror

Manusforfatter Claude Agostini, Mário Pinto de Andrade, Maurice Pons, Sarah Maldoror

Fotograf Claude Agostini

Med Elisa Andrade, Jean M'Vondo, Dino Abelino, Benoît Moutsila, Talagongo

Spilletid 1t 37m

Språk Lingala, Portugisisk

Undertekst Engelsk

Sjanger Drama

Format DCP

Aldersgrense 15

Lenker IMDb

Hva med disse filmene?