Gjester og jury 2018

   

 

Emir Baigazin (f. 1984) er en kasakhstansk filmskaper. Hans debutfilm Harmony Lessons (2013) etablerte ham som en spennende, ny stjerne på filmhimmelen. Han har studert ved det nasjonale kunstakademiet i Almaty, og vunnet flere priser på internasjonale festivaler. På årets Film fra Sør kan du se alle hans fire spillefilmer.

 

 

Mani Haghighi (f. 1969) er en regissør fra Iran. Som barnebarn av Ebrahim Golestan har han filmskaping i blodet, men står samtidig støtt på egne ben. Han debuterte med Abedan i 2003, og har vært nominert til Gullbjørnen i Berlin to ganger. Under årets Film fra Sør kan du få med deg hans tre nyeste filmer, inkludert helt ferske The Pig.

 

 

Tyrkiske Tolga Karaçelik (f. 1981) er utdannet jurist, men dro til USA for å studere film. Han har blitt fratatt filmfinansiering på grunn av sin støtte til fredsaktivister, men fikk allikevel laget Sommerfugler (2018) på bare 18 hektiske dager. Den vant juryprisen for beste fremmedspråklige film på filmfestivalen i Sundance.

 

 

Kenyanske Wanuri Kahiu bestemte seg for å bli regissør da hun var 16 år gammel. Hennes første spillefilm ble vist på filmfestivalen i Venezia, og Rafiki (2018) ble vist i Cannes. Hun er grunnlegger av selskapet AFROBUBBLEGUM, som jobber for at representasjonen av Afrika skal være ”fun, fierce & frivolous”.

 

 

Ash Mayfair (f. 1985) er født og oppvokst i Vietnam. Hun har en mastergrad i film fra New York University, og har vist kortfilmer ved flere internasjonale festivaler. The Third Wife er henne første spillefilm, og Mayfair står for både manus og regi.

 

 

Marcelo Martinessi (f. 1973) er en regissør fra Paraguay. Etter flere kortfilm, er Arvingene hans første spillefilm. Den ble valgt ut til hovedkonkurransen i Berlin, hvor den vant prisen for beste kvinnelige skuespiller. Martinessi har selv skrevet manus og produsert, i tillegg til å ha regi.

 

 

Maryam Ebrahimi (f. 1976) er dokumentarfilmskaper. Hun ble født i Iran, hvor hun også studerte kunst ved universitetet i Tehran. Hun bor nå i Sverige. Hennes nyeste film, Stronger Than a Bullet, skuer tilbake på Iran/Irak-krigen på 1980-tallet, og fotografiets makt.

 

 

Mats Grorud (f. 1976) er en norsk animatør og regissør. Han er utdannet ved animasjonslinja i Volda, og har bodd flere år i Midtøsten. Etter å ha tilbrakt tid i en palestinsk flyktningeleir, har han laget den animerte animasjonsfilmen Tårnet, som nylig var åpningsfilm på Palestine Film Days.

 

 

Tugce Altug (f. 1987) er en tyrkisk skuespiller. Sommerfugler er hennes andre spillefilm, og hun spiller en av hovedrollene som barneskolelæreren Suzan.

Jury 2018

SØLVSPEILET

Kalle Løchen
Kalle Løchen har vært leder av Cinemateket i Oslo, og redaktør for tidsskriftene Z og Film&Kino. Han har vært konsulent for både Norsk filminstitutt og Midtnorsk filmsenter, og er i dag konsulent for Viken filmsenter.

Khalid Maimouni
Khalid Maimouni er filmprodusent med bakgrunn fra Storyline Studios. Hans samarbeid med regissør Izer Aliu har allerede resultert i Amanda for beste regi og nominasjon til Nordisk råds filmpris, begge for Fluefangeren (2016).

Marte Stapnes
Marte Stapnes er medieviter og daglig leder i Norsk filmklubbforbund, i tillegg til å være redaksjonssekretær filmtidsskriftet Wuxia. Hun har tidligere jobbet for Universitetsforlaget, samt vært gjesteredaktør for Z.

 

DOK:SØR

Brynjar Bjerkem
Brynjar Bjerkem er sosialantropolog, og produsent hos Transcultural Arts Production (TrAP). Han har vært programansvarlig og daglig leder for Film fra Sør, i tillegg til å ha kuratert filmprogrammer for utstillinger og andre festivaler.

Helene Eggen
Helene Eggen er medieviter med fordypning i filmvitenskap og kunsthistorie. Hun er assisterende festival- og programsjef for Arctic Moving Image & Film Festival i Harstad, og kommunikasjonssjef for Tromsø internasjonale filmfestival.

Verona Meier
Verona Meier er filmprodusent med utdanning og erfaring fra blant annet München, New York og Hong Kong. Hun har bidratt til profilerte produksjoner som Vals med Bashir (2008) og Den grønne sykkelen (2012), og er i dag tilknyttet Ape&Bjørn.

 

NYE STEMMER

Britt Sørensen
Britt Sørensen er filmkritiker og kulturjournalist for Bergens Tidende. Hun har også gitt ut fire romaner, og skrevet for Adresseavisen.

Jon Iversen
Jon Iversen er filmskribent og rådgiver. Han gikk av som leder for Filmklubbforbundet tidligere i år, og fikk da Filmklubbprisen for sin innsats gjennom 40 år.

Kristin Aalen
Kristin Aalen har nesten 30 års erfaring som kulturjournalist for NRK og Stavanger Aftenblad. Hun driver i dag nettstedet kulturkritikk.no.