ABDERRAHMANE SISSAKO GJESTER FILM FRA SØR
Vi presenterer vårt andre regissørportrett under Film fra Sør 8.–18. oktober – Abderrahmane Sissako! Hans siste film, Timbuktu, gikk sin seiersgang på Cannes i 2014, og det er en stor ære å kunne invitere ham til denne jubileumsutgaven av festivalen vår.
I en tid hvor svært få afrikanske filmskapere er representert internasjonalt er Abderrahmane Sissako (f. 1961) en av verdens fremste filmskapere. Med hele 33 priser fra internasjonale filmfestivaler på troféhylla er det ingen tvil om at han anerkjennes for sin innsats som regissør.
Han er født i Mauritania, men vokste opp i Mali og ble utdannet ved filminstituttet i Moskva på 80-tallet. I arbeidet hans står Afrika på mange måter sentralt, og han henter mye inspirasjon fra sitt eget liv.
Cinematisk poesi fra Afrika
I filmer som Livet på jorda (1998) og Waiting for Happiness (2002) blir universelle tematikker som eksil og aspirasjoner til et bedre liv undersøkt i lys av kontinentet. Bamako (2006) tar for seg forholdet mellom Afrika og internasjonale organisasjoner som Verdensbanken og IMF.
Hans siste film, Timbuktu (2014), handler om islamistenes fremferd i den maliske ørkenbyen, og er inspirert av ekte hendelser som skjedde der i 2012.
Filmen deltok i konkurranseprogrammet under filmfestivalen i Cannes, og var en av de mest positivt omtalte filmene på hele festivalen. Typisk for Sissakos stil er blandingen av fiksjon og dokumentar, politikk og poesi. Samlet sett gir disse filmene noen av de sterkeste og mest levende bildene av det afrikanske kontinentet fra de siste årene.
Under Film fra Sør 2015 viser vi tre av hans filmer; Timbuktu, Livet på jorda og Bamako.
Om filmene:
Timbuktu (2014)
Kjøp billett HER.
Når en gjeng jihadister tar makten i den maliske ørkenbyen Timbuktu, må innbyggerne plutselig forholde seg til helt nye regler. Hverken sigaretter, musikk, eller fotball er tillatt, alle rettsaker settes under sharialoven, og byen overvåkes av tilslørte menn med kalashnikov.
Dette fører til konflikter med den forbausede og oppgjorte lokalbefolkningen, med dels absurde, dels dramatiske konsekvenser.
Timbuktu-folket er heldigvis flinke til å finne kreative og humoristiske måter å trosse ekstremistene på. Ute i ørkenen i nærheten av byen bor en tuareg-familie med kuflokken sin. Isolasjonen har gjort at de enn så lenge har blitt spart fra islamistenes jerngrep. Men en uheldig episode som involverer en ku ved navn GPS forandrer hele deres eksistensgrunnlag.
Denne filmen er inspirert av ekte hendelser som skjedde da islamister tok over styringen av Timbuktu i 2012. Sissako kaster et lettere sarkastisk, indignert, men samtidig dypt menneskelig blikk på religiøse ekstremister og deres absurde dobbeltmoral.
Mye står på spill i verdikonflikten med lokalbefolkningen, som forsvarer en mildere form for islam, og som bare ønsker å leve i fred. Kultursjokket skildres på en nedtonet, vakker og poetisk måte. Formspråket er forsiktig og nyansert, men det er mye sinne under overflaten.
Timbuktu deltok i konkurranseprogrammet i Cannes og ble unisont hyllet av kritikere der. I Frankrike fikk den syv priser under fjorårets César-utdeling (den franske «Oscar»), inkludert beste regi og beste film.
Også i Norge har filmen fått positiv mottagelse: «Til tross for det mørke temaet er det en film om liv, ironi og poesi i en urettferdig verden», skrev filmbladet Cinema. Nå får det norske publikummet enda en sjanse til å oppleve en av fjorårets beste filmer på stort lerret.
Livet på jorda (1998)
Kjøp billett HER.
Da sjampisen sprudlet på våre breddegrader i påvente av millenniumskiftet, gikk det bedageligere for seg i landsbyen Sokolo i Mali. Dette er en film om de forskjellige måtene å forstå tid, å møte en kunstig dato på, om skillet mellom Europa og Afrika.
Mens stemningsrapportene fra et spent Paris summet inn over radiobølgene, går livet som vanlig i en landsby der telefonsamtaler blir mottatt gjennom spesialistar på telefonteknologi.
Dører som åpner seg automatisk er som eventyr å regne, og gatene er trafikkerte med sykler og esel. Resultatet er filmkunst som er stille og alt annet enn forhastet. Men aldri passiv.
Bamako (2006)
Kjøp billett HER.
Sissako scorer både politisk og sosialt med denne varme fortellingen. Fanget av store lån og strukturelle tilpasninger, forsøker Afrika å kjempe for sin overlevelse. Representanter fra det afrikanske kontinent ønsker å ansvarliggjøre internasjonale finansinstitusjoner. Tiltalen foregår i en bamako, en bakgård, midt blant beboerne som forsøker å leve livene som vanlig.
Melé er barsangerinne, mens hennes mann, Chaka, er arbeidsløs. Paret er på randen til å gjøre det slutt med hverandre. Bakgården i huset de deler med andre familier er omgjort til rettssal, der Det internasjonale pengefondet og Verdensbanken er på tiltalebenken, uten at Chaka virker nevneverdig interessert.
Sissako reiser elegant spørsmål om globalisering og ansvar. Med en film som først og fremst er livlig og underholdende blir publikum innført i global politikk og økonomi.
Se også:
Regissørportrettet: Pablo Larraín
Regissørportrettet: Ciro Guerra
Fokus: Jafar Panahi
Med støtte fra: