Afghanistan-helg på Film Fra Sør

Ti år etter den amerikanske invasjonen er det duket for Afghanistan-helg på Film fra Sør.

– Dette er en unik sjanse til å bli klokere, og til å lære mer om Norge og verdenssamfunnets rolle i Afghanistan, oppfordrer direktør i Peace Research Institute Oslo (PRIO), Kristian Berg Harpviken.

Harpviken er selv deltaker i helgens to paneldebatter, og skal sammen med flere andre diskutere situasjonen i Afghanistan. Dette skjer på Film Fra Sørs Det Kritiske Rom-arrangementer.

– Det kritiske rom er et forum for samtaler og debatt, forklarer prosjektleder Thorstein Horne.

På arrangementene er det ikke kun visning av film, men i tillegg innledning og samtaler i etterkant. Filmene som vises belyser aktuelle – og noen ganger tidløse temaer – som fortjener kommentering.

– Her legges vekt på de gode samtalene, basert på fantastisk film, sier Horne.

Sivilbefolkningen i fokus
Helgens arrangementer skiller seg i stor grad fra den daglige mediedekningen av det krigsherjede landet Afghanistan. Her vil fokuset ikke ligge på den militære innsatsen, men isteden være viet situasjonen til sivilbefolkningen.

– På mange måter er situasjonen for sivilbefolkningen blitt bedre etter invasjonen, forklarer Harpviken.

– Både den økonomiske delen, og innenfor helse og utdanning har det bedret seg. Sikkerheten for sivilbefolkningen derimot, er dårligere enn det den var under Taliban.

I områder der enten regjeringen eller Taliban har makten, er den umiddelbare sikkerheten for befolkningen best. Der det er stridigheter mellom de to partene, er livet imidlertid dystert.

– Krigen rammer befolkningen hardt, og det gjør at Taliban får en sterkere oppslutning. Det er slik at en tøffere krigsinnsats skaper en sterkere motreaksjon. Kort sagt: Vold avler vold. I tillegg har det de siste ett-to årene etter at Obama kom til makten, vært en dobling av antallet soldater i Afghanistan. Det gjør at konfliktnivået er blitt høyere.

Dermed er det svært vanskelig å bedre sikkerheten.

To ulike dokumentarer
Filmene som skal vises på helgens arrangementer er de to dokumentarene Finding Ali, laget av den svenske regissøren Pål Hollender, og Skateistan: Four Wheels and a Board in Kabul av tyskeren Kai Sehr.

Hollender er tilbake i Afghanistan ti år etter at han ble kjent med niåringen Ali. Nå er hans intensjon å finne ham igjen. Vil han fortsatt inneha den samme optimismen som for ti år siden?

Skateistan handler om noe så ukonvensjonelt som verdens første rullebrettskole. Skolen er delvis et norsk-finansiert prosjekt, og filmen viser hvordan denne typen prosjekter er med på å endre unge afghanske liv.

– Dette er gode filmer som viser et nytt Afghanistan – et åpnere og mer politisk land, sier Harpviken.

– Et «knallsterkt» panel
Horne mener publikum bør kjenne sin besøkelsestid, da arrangementet «Afghanistan - Det sivile samfunn» har et «knallsterkt» panel i forkant av en svært sterk film.

– Kristian Berg Harpviken er nok kjent for de fleste, men den kritikerroste forfatteren og journalisten Siba Shakib (Der Gud gråter) vil kunne gi svært gode bidrag til debatten, sier Horne.

Debatten vil ta for seg militære og politiske spørsmål, men først og fremst framtiden til landet og dets sivilbefolkning. I tillegg vil regissøren av Finding Ali selv være til stede og innlede til filmen.

I søndagens arrangement «Hjelpearbeid i Kabul», vil ulike hjelpeorganisasjoner være til stede, samt Afghanistankomiteens landdirektør i Afghanistan, Simon Forster. Han vil samtale med Kristian Berg Harpviken.

Under dette seminaret vil panelet komme nærmere inn på hvordan organisasjonene best kan bidra og bygge opp landet. Filmen Skateistan vises da i forkant.

– Arrangementene kan sees separat, men personlig ser jeg på søndagsarrangementet som en forlengelse av lørdagens arrangement. Dette er noe som vil inspirere og berøre alle som kommer, avslutter Horne.

Finding Ali vises kl. 15.00 på Vika kino lørdag 8. oktober og Skateistan kl 18.00 på Filmens hus (Tancred) søndag 9. oktober.