Amos Oz og koreansk poesi - på film!

Også i år kan du finne filmer med berøringspunkter til litteraturen i Film fra Sørs program. Vi styrker programseksjonen Litteratur og film ved å flytte flere av visningene til Litteraturhuset midt i Oslo sentrum. Hit inviterer vi interessante gjester som kan bidra til å berike filmopplevelsen gjennom innledninger, samtaler og diskusjoner.

En av filmene vi er stolte av å kunne vise vårt publikum er Chang-dong Lees prisvinnende mesterverk Poesi. Filmen vant i kategorien beste manus under fjorårets festival i Cannes og var også nominert til Gullpalmen. I tillegg vant filmen hovedprisen under Tromsø Internasjonale Filmfestival i år. I Poetry møter vi Mija, en aldrende kvinne rammet av Alzheimer og språktap. Hun deltar på et lokalt skrivekurs og gjennom møtet med tradisjonell koreansk poesi blir hun tvunget til å åpne øynene både for de brutale realitetene som omgir henne og alt det vakre.

Regissør Lee er selv romanforfatter og i filmen ser vi både hvordan litteraturen har fungert som filmatisk berikelse samt hvordan den litterære tematikken gir en klangfull tilleggsdybde til det menneskelige drama som gradvis utvikler seg. Om litteraturen har svaret på de eksistensielle og moralske problemstillingene Mija blir stilt overfor, får vi ikke vite. Likevel er publikum nærmest garantert en sjeldent rik filmopplevelse med Poesi, en film som virkelig makter å formidle noe av litteraturens kraft og virkning på oss mennesker.

En av dokumentarfilmene i årets litteraturprogram handler om Israels kanskje aller mest anerkjente forfatter, Amos Oz. Han nevnes årlig i forbindelse med Nobelprisen i litteratur og har vunnet en rekke prestisjetunge internasjonale priser for sitt virke som forfatter. Dokumentarfilmen Amos Oz: The Nature of Dreams gir et unikt innblikk i forbindelsene mellom politikk og litteratur, og er bygget over Oz’ selvbiografiske roman En fortelling om kjærlighet og mørke (2002). Historisk arkivmateriale fra 1940-tallets Jerusalem og Israels tidlige eksistens er elegant kombinert med forfatterens egne lesninger fra romanen.

De formative erfaringene som romanen skildrer folder seg i filmen gradvis ut til å inkludere Oz’ tanker om skriving, jødisk identitet, politikk og visjoner for fremtidig fredelig sameksistens med palestinerne. Dette er en dokumentar som kommer tett på både forfatteren, mennesket og den politisk engasjerte Amos Oz.

>

Både de med og uten kjennskap til sørkoreansk poesi, israelske romaner og annen litteratur fra sør vil garantert finne noe som faller i smak i årets Litteratur og film-program. Velkommen til festival!