Avslutningsfilm Jodorowsky´s Dune

Regissør Frank Pavich er på festivalen for å snakke om sin nyeste og meget etterlengtede dokumentar; Jodorowsky's Dune. Dokumentaren om filmen som aldri ble laget. Møt han før visning i kveld på Filmens Hus og i morgen kl. 15 på Klingenberg. 

Møt Frank Pavich før avslutningsfilmen Jodorowsky´s Dune, lørdag 18. oktober kl. 20.00 på Filmens Hus og søndag 19. oktober kl. 15.00 på Klingenberg.

Vår web-redaktør Martine Cecilie Vik chattet med Frank Pavich om hans etterlengtede og allerede beryktede dokumentar om "the greatest movie never made". Filmen hadde premiere i Cannes i mai i fjor. Kultlegenden Alejandro Jodorowsky, hadde store planer for filmatiseringen av Frank Herberts roman Dune; musikk av Pink Floyd, Mick Jagger, Orson Welles og Salvador Dalí som keiser av galaksen. Filmen var ment å gi følelsen av å ta LSD, uten å ta det. Til slutt gikk prosjektet tom for midler.

Dalí ville sabotere filmen

Pavich forteller om den gjeve rollelista med kjendiser av en viss størrelse (og matchende egoer) som Pink Floyd, Mick Jagger, Salvador Dalí og Orson Welles:

- Et mandalaer (red. anm. Tibetansk diagram) fortalte Jodorowsky at Dalí ville gjøre alt han kunne for å sabotere filmen, for å ødelegge den. Alejandro ansette disse kjendisene med all deres bagasje, trente opp sin egen sønn til å spille en karakter i filmen og ønsket at Dalí skulle være, Dalí. Jodorowsky ville inspirere dem og samtidig fortelle dem hva han ønsket, men aldri blokkere kreativitet deres. Det var den typen film han ville lage.

Dune-prosjektet skapte presendens for alle sci-fi filmer på store budsjetter. De fant ut av ting mens de jobbet, og oppfant spesialeffekter man aldri før hadde hørt om.

- Hvordan får du et skudd til å krysse universet? Uten Dune ville det ikke blitt noe av Alien, teamet bak ble ansatt av Jodorowsky. Ingen har stjålet noe. Ideene kom ut og har påvirket så mange andre ting, det er hva Alejandro føler. Alejandro var lidenskapelig, han fulgte drømmen. Da han kom til Hollywood ville de ha ham til å lage en film med normal lengde, han ble sint. Filmen måtte være som filmen måtte være, så kostbart som det måtte være.

Gale Frank Pavich

Selv om verden gikk glipp av den første Dune, var det ikke vanskelig å overtale Jodorowsky til å gjøre Pavichs prosjekt; han tenkte at Pavich var gal! Men han mente også at dokumentaren aldri ville bli ferdigstilt og i det fant han lettelse i at han dermed ikke ville bli latterliggjort.

- Jeg var en gal person som ønsket å lage denne dokumentaren, og han ga meg en historie som forandret livet mitt, jeg ønsker å gjøre ham stolt.

Jodorowsky selv blir ofte omtalt som et galskapens geni. Dune kunne ha vært en kjempe suksess, eller en fiasko.

- I Amerika er de ti beste filmene akkurat nå, med få unntak, superhelt-filmer. De mest populære filmene i dag er tegneseriefigurer for barn, og de er gigantiske. Jodorowsky prøvde å skape noe mer voksent, noe dypere. Hvis Dune hadde vært en suksess, en ekte blockbuster, ville studioer og finansiører ha vært mer interessert i mer avant-garde sci-fi filmer. Hvis det hadde vist seg som en fiasko ville den fortsatt ha endret filmhistorien. Det kunne ha påvirket finansiering og produksjon av Star Wars. Kanskje de store, dyre filmene ville være noe helt annet enn det vi har i dag, bedre eller verre.

Spontan applaus i Cannes

Sist gang han besøkte Norge pådro han seg et forstuet kne mens han grunnet i snøen, nå er han tilbake med en dokumentar som har fått overveldende respons.

- Responsen har vært utrolig. På fire forskjellige tider i løpet av visningen i Cannes brøt folk ut i applaus, jeg har aldri sett det før i en kinosal. 98% av Rotten Tomatos liker filmen. Den har blitt satt opp i USA, Japan og Australia, og går sakte sin seiersgang rundt om i verden.

Pavich er fan av Jodorowskys El Topo og the Holy Mountain, og oppdaget biter av informasjon da han lette etter oppfølgeren til El Topo. Han puslet det hele sammen til et puslespill, og det hørtes utrolig ut, som en vanvittig film og den første sci-fi filmen noensinne på stort budsjett. Jo mer han lærte, jo mer ville han lære. Han bestemte seg for å kontakte mannen selv. Pavich, som Jodorowsky, mener at Dune ville ha forandret verden.

- Jodorowsky var allerede en legende før Dune-prosjektet. Han var kjent som filmskaper, men hadde bare lagd en håndfull filmer. Han er den mest komplette artist jeg noensinne har hørt om, noen mennesker kjenner ham bare fra tegneseriene, tarotkortene eller maleriene. David Lynch gjør mange ting, men er kjent som filmskaper. Jodorowsky er så fullstendig, som en diamant.

Å kunne forandre folks liv

Pavich leste først Frank Herberts roman Dune på vei fra New York til Paris for å gjøre opptak med Jodorowsky.

- Filmen handler om denne mannen, om å bli inspirert. For å kunne gjøre det største du kan gjøre, må du prøve og feile. Jeg ser det på Facebook og Twitter hver dag, folk sier de så Dune og følte at de kan gjøre hva som helst i hele verden. Det er makten til Jodorowsky, å kunne forandre folks liv.

Pavich har noen ideer til sitt neste prosjekt. Han er bevist på at forventingene er høye etter Jodorowskys Dune har blitt så godt mottatt og likt.