Awra Amba - en uvanlig landsby
Ved å dele likt, fokusere på rettferdighet og likestilling og nekte å ta imot passiviserende, avhengighetsdannende nødhjelp fra velmenende vestlige land vil landsbyen Awra Amba utfordre fordommene våre. Det Kritiske Rom og en fullstappet kinosal utforsket onsdag kveld en helt ny filmsjanger: Interaktiv dokumentar.
En ny vei
Vi befinner oss i Etiopias frodige nord. En slank hånd spinner bomull til en tynn, lang tråd. Sterke armer styrer plogen over markene. Etiopia er et land vi hører mye negativt om i mediene: Fattigdom, sultkatastrofer, streng religiøs tro, undertrykking, mangel på likestilling. Er det derfor vi blir så overrasket når en mann holder håndarbeidet? Og en kvinne styrer oksen over markene? Mannen ser uforstående på kamera: ”Hvorfor kan ikke jeg spinne bomull og sy? Gjør dette arbeidet meg mindre mandig?”
I en konservativ, fattig og rural del av Nord-Etiopia begynte dette nye sosiale prosjektet å vokse frem i 1970-årene. Filmskaper Paulina Tervo oppdaget landsbyen på rundreise i 2004. Siden den gang har hun og co-produsent Serdar Ferit sprengjobbet med filmprosjektet. Hun forteller at selv om landsbyens framgang ikke er noe vi hører om i media, er det godt kjent innad i landet. Dette ble bekreftet av de mange etiopierne i salen som hadde møtt opp for å se film og diskutere prosjektet.
Revolusjonerende? Eller gal?
Det hele startet med en liten gutt. Zumra Nura, lett gjenkjennelig i den irrgrønne lua, så hvor ulikt foreldrene delte arbeidet, at faren var mesteren av huset. Allerede som fireåring undret han seg over hvorfor kvinner og menn ikke levde som likeverdige. Som voksen ville han diskutere disse spørsmålene, men ble i stedet arrestert av myndighetene og tatt for en galning. Fortsatt er det å fremme kvinnerettigheter og nekte å bygge moskeer og kirker uvanlig kost i Etiopia og landsbyen har opplevd trakassering og fiendeskap fra nabolandsbyene.
Landsbyen som ønsker kommunikasjon
Filmskaperne forteller at dokumentaren er laget i samarbeid med Awra Ambas beboere, og de har hatt stor innvirkning på hvordan dokumentaren ble laget.
”De er redde for å bli fremstilt feil, for å skape konflikt med andre landsbyer eller provosere. Samtidig vil de nå ut med sitt budskap, inspirere andre til å følge deres idealer og skape diskusjon rundt prosjektet med folk i andre land”, forteller Tervo.
Og diskusjon ble det, med det ivrige publikumet som både roste og kritiserte fremstillingen til filmskaperne. ”Hvorfor presenterer dere bare de bra tingene? Hvorfor har de så mange regler? Og hva sier myndighetene?”
Ferit forteller at de ønsket å lage et positivt prosjekt om en spennende landsby. Takket være filmformatet vil prosjektet fortsette å utvikle seg i kontakt med publikum.
- Engasjerer seeren
Dokumentaren er snart klar for lansering på nettstedet og inviterer seeren til å panorere over 360° bilder, se korte filmklipp med personlige historier og lære mer om den fascinerende landsbyen. Ideen er også at alle kan kommentere og debattere prosjektet, også med landsbybeboerne selv.
Film fra Sør fikk en unik førpremiere, men en del smakebiter ligger klare før lansering på nettsiden. Hvis du gikk glipp av Det Kritiske Roms visning er det derfor ikke for sent å lære mer om denne uvanlige landsbyen!