CIRO GUERRA GJESTER FILM FRA SØR
Vi presenterer vårt tredje regissørportrett under Film fra Sør 8.–18. oktober – colombianske Ciro Guerra! Hans siste film, Embrace of the Serpent, stakk av med den gjeve Art Cinema-prisen som en del av Director's Fortnight-programmet under årets Cannes-festival. Det er en stor ære å invitere ham til denne jubileumsutgaven av Film fra Sør!
Ciro Guerra (f. 1981) er blant Sør-Amerikas fremste regissører. Under festivalen viser vi hans komplette filmografi; The Wanderer’s Shadow (2004), Djevelens trekkspill (2009) og Embrace of the Serpent (2015).
Colombias mester av magisk realisme
Guerras filmer er på mange måter cinematiske hyllester til Colombias kultur og natur. Kjennetegn er rene og store tablåer, dvelende scener som virkelig lar seeren suge inn stemningen. Det er atmosfærisk «slow cinema», rik på magisk realisme. Hans debut, The Wanderer’s Shadow, skiller seg ut fra filmografien med en kontemporær urban setting, dersom man kan klassifisere de trange og asymmetriske gatene i Bogotá som sådan. Her er det gritty sosialrealisme sentrert rundt samfunnets utskudd som preger historien, skildret i kontrastfylt svart/hvitt, hvor visse scener nesten peker til skrekksjangerens barndom, tenk F.W. Murnaus Nosferatu (1922).
Trådene han følger har et mørke i bunn, men er heretter alt annet enn klaustrofobiske. For etter The Wanderer’s Shadow bærer det rett ut i rurale landskap med Djevelens trekkspill, en road movie til fots og på esel, som fører oss gjennom et karibisk Colombia hvor skillene mellom fantasi og virkelighet stadig overlapper hverandre.
Denne nærmest feberiske holdningen til realismens dimensjon tas til nye høyder i Embrace of the Serpent, hvor det er lett å trekke paralleller til Joseph Conrads Mørkets hjerte. Men der Conrad bevegde seg på elvebåt i Kongo, reiser vi i Embrace of the Serpent gjennom Amazonas underlige og drømmeaktige landskap, en ferd som er både fortryllende og gradvis marerittaktig etterhvert som «sivilasjonen» sakte svinner hen.
Om filmene:
Embrace of the Serpent (2015)
Kjøp billett HER.
Spenningen mellom overtro og vitenskap, kolonimakt og de innfødte, barbari og sivilisasjon fungerer som underspilte overtoner i denne saktegående, men suggererende fortellingen om to antropologer på oppdagelsesferd i Amazonas.
Filmen er basert på dagbøkene til antropologene Theodor Koch-Grünberg og Richard Evan Schultes, som begge reiste i det indre Amazonas. Filmen veksler mellom reisen til Theodor som fant sted i 1909 og den påfølgende reisen til Richard i 1940. De følger samme vei, og det viser seg raskt at de blir ledet av samme guide, shamanen Karamakate – den siste overlevende i sin stamme. De er begge tilsynelatende på jakt etter yakruna, en hellig plante som skal kunne helbrede enhver sykdom. Ferden til de to antropologene er ikke fylt med fart og høyt tempo, men heller med poesi, barbari, overtro og ikke minst, magi.
I motsetning til mange andre fortellinger om møtet mellom uoppdagede stammer og vestlige antropologer, ligger ikke fokuset her kun på hvordan vesten ødela deres kultur, men også om hvordan de vestlige besøkende selv får utfordret sine prinsipper og metoder. Ikke bare må de føye seg, de blir også fanget av overbevisningene og tradisjonene til stammen de skal studere.
Og mens Koch-Grünberg skal ha skrevet i sine dagbøker at Amazonas er for vakkert til å beskrives med ord, makter regissør Ciro Guerra å løfte naturens skjønnhet til nye høyder i fascinerende og oppslukende svart-hvitt panoramaer av ferden gjennom Amazonas’ regnskog.
The Wanderer’s Shadow (2004)
Kjøp billett HER.
I et Bogotá der det å finne jobb er som å finne nåla i høystakken, er det ikke noen enkel tilværelse krøplingen Mañe befinner seg i. Origamiproduktene hans gir ham ikke én inntektskrone, og han har derfor ikke betalt husleie på over ett år. Han får gjennomgå av huseieren, og får jevnlig frarøvet sitt støttebein av de tøffe gutta i gata. Filmen er ikke eksplisitt politisk, men gjennom møter med originaler som Mañe og hans nye venn silleteroen (mannen som tjener penger på å bære folk) forstår vi at Colombia er fylt av liv ødelagte av 50 år med borgerkrig.
Når landsbygda blir for farlig, flykter familieløse som Mañe til hovedstaden med håp om en bedre fremtid. Men fortiden hjemsøker alltid krigens ofre, og med grusomme erfaringer i bagasjen viser vennskapet mellom Mañe og silleteroen seg å bli svært utfordrende.
Det virkelige alvoret kryper innover deg et stykke inn i Guerras debutfilm. Og før du får påminneren om at Colombia har en svært voldelig historie, har du rukket å reflektere over hvor vanskelig et liv i alvorlig fattigdom må være.
Djevelens trekkspill (2009)
Kjøp billett HER.
En fortryllende reise med vinden og musikken gjennom det karibiske Colombia!
I hele sitt liv har Ignacio Carillo turnert som spillemann med trekkspillet sitt. Det ryktes at instrumentet har tilhørt djevelen og er forhekset. En plausibel påstand, for tonene Ignacio lurer ut av trekkspillet formelig trollbinder hans publikum. Ignacios kone dør og han drar ut på en siste reise for å gi trekkspillet tilbake til sin gamle læremester.
På veien treffer han tenåringen Fermín, som drømmer om å bli juglar‚ spillemann, som Ignacio. De slår seg sammen på reisen, selv om Ignacio ikke unner gutten en ensom skjebne lik hans egen.
Regissør Ciro Guerra geleider oss gjennom reisens mange spennende møter. Med utsøkt fotografi og vakker musikk kombinerer Djevelens trekkspill det magiske og det realistiske.
Se også:
Fokus: Urbefolkning
Regissørportrettet: Pablo Larraín
Regissørportrettet: Abderrahmane Sissako
Fokus: Jafar Panahi