Det er en rar verden, bare se på Dok:Sør-programmet
«Truth is stranger than fiction», sa Lord Byron, og hvis man tar en titt på årets Dok:Sør-seksjon så er det ikke direkte vanskelig å si seg enig i hans utsagn. Kom, bli med på en rask gjennomgang, så skjønner dere hva vi mener.
For hvem trenger egentlig fiksjonens kunstige svøpe, når virkeligheten er langt snålere, skumlere, farligere, morsommere, hyggeligere, ja – alle mulige adjektiv kan brukes til å dekke spennet i årets dokumentarseksjon.
Vi kan til og med trekke inn smaksløkene, for her har man også filmopplevelser som er både salte, søte og sterke, jamfør dokumentaren Finding Gaston, om mesterkokken Gaston Acurio ...
Vi sveiper gjennom Dok:Sør-seleksjonen i fellesskap, så får du sette deg opp en ønskeliste i billettskranken etterpå. Du har hele 13 valgmuligheter, for én gang skyld er det et lykketall!
Finding Fela
Alex Gibney, USA, UK, Nigeria, Frankrike, 2014
Les omtale og kjøp billetter HER.
Spenstig innblikk i afrobeat-innovatøren Fela Kutis turbulente liv. Stadig i konflikt med meningsmaktene og med en unik kreativ musikalitet.
My Love, Don't Cross That River
Mo-Young Jin, Sør-Korea, 2014
Les omtale og kjøp billetter HER.
Sjeldent har alderdom og kjærlighet mellom to mennesker blitt skildret så godt som her. Vinner av prisen for beste dokumentar under årets Los Angeles Film Festival.
Remake, Remix, Rip-Off: About Copy Culture & Turkish Pop Cinema
Cem Kaya, Tyrkia, Tyskland, 2014
Les omtale og kjøp billetter HER.
Et dypdykk i Tyrkias kreative B-filmindustri – både suksess og nedtur. Tyrkisk filmhistorie er omfattende, med én rød tråd – en frilynt holdning til internasjonal copyright-lovgivning.
Finding Gaston
Patricia Perez, Peru, 2014
Les omtale og kjøp billetter HER.
I det rørende portrettet Finding Gaston følger vi den visjonære stjernekokken Gaston Acurio i hans reformasjon av peruansk kokkekunst og fødevareindustri. Vi viser også filmen som en del av Kulinarisk Kino!
One, Two, Three
Arman Yeritsyan, Armenia, Norge, 2015
Les omtale og kjøp billetter HER.
One, Two, Three er en bittersøt og hjertevarm skildring av alderdom og håp, med herlige musikalske innslag av alt fra Elvis Presley til tradisjonell armensk folkemusikk.
Sembene!
Samba Gadjigo og Jason Silverman, Senegal, USA, 2015
Les omtale og kjøp billetter HER.
Et portrett av afrikansk filmkunsts motvillige «far» Ousmane Sembene – den første afrikanske regissøren bak en spillefilm. Hans debutfilm, Black Girl, vises også under festivalen.
Sweet Micky for President
Ben Patterson, Haiti, USA, Canada, 2015
Les omtale og kjøp billetter HER.
Fugees-rapperen Pras drar til Haiti etter jordskjelvet i 2010. Landet er i ruiner, paralysert av korrupsjon. Uten erfaring mobiliserer han en presidentkampanje for Haitis mest kontroversielle musiker, Michel Martelly a.k.a. Sweet Micky. Vises også i Det kritiske rom – festivalens forum for film og debatt.
The Past Will Return
Dina Hamza
Egypt, Norge, 2015
Les omtale og kjøp billetter HER.
En svært personlig film av Dina Hamza om å leve videre med savn etter sin fars død i 2010. Faren, Mohamed Hamza, var en av Egypts mest kjent poeter og skrev over 1200 dikt i løpet av karrieren.
The Pearl Button
Patricio Guzmán
Chile, Frankrike, Spania, 2015
Les omtale og kjøp billetter HER.
The Pearl Button er et nostalgisk blikk på chilenernes lange forhold til havet og hvordan dette har formet landet i dag. Resultatet er en vakker og poetisk film om en nasjons identitet.
They Will Have to Kill Us First
Johanna Schwartz, UK, 2015
Les omtale og kjøp billetter HER.
Tenk deg å en dag våkne opp til at musikk er forbudt? Dette ble en realitet da islamske fundamentalister tok over nordre Mali i 2012 og innførte historiens strengeste tolkning av sharialov. En sterk dokumentar som viser at musikk er en menneskerett og kan brukes som politisk våpen.
This is Not a Film
Mojtaba Mirtahmasb, Jafar Panahi, Iran, 2011
Les omtale og kjøp billetter HER.
I denne dokumentaren er den iranske regissøren Jafar Panahi i husarrest, mens han venter på domsavsigelsen som kan bety 20 år i fengsel for å ha «spredd propaganda mot regimet». Ikke kan han lage film, eller ytre seg i intervjuer. Panahi begynner å dokumentere sitt liv i smug. Vises også i vår fokusseksjon på Jafar Panahi.
Those Who Feel the Fire Burning
Morgan Knibbe, Nederland, Hellas, Italia, 2014
Les omtale og kjøp billetter HER.
En ukonvensjonell og abstrakt skildring av et av vår tids største og mest alvorlig samfunnsproblem; flyktningekatastrofen i Middelhavet. Vises også som en del av Det kritiske rom – festivalens forum for film og debatt.
Tomorrow We Disappear
Jim Goldblum og Adam M. Weber, India, USA, 2014
Les omtale og kjøp billetter HER.
Kathputli-kolonien i New Dehli har siden 70-tallet vært bebodd av nesten 3000 kunstnere og deres familier. I 2011 får de vite at myndighetene har solgt eiendommen til investorer som skal bygge New Dehlis første skyskraper. Tvangsflyttingen er et komplekst problem som gir grunnlag for en spennende dokumenter om et underfundig emne.