Det kritiske rom - Can There Be Reconciliation Without Justice?

No Fire Zone – The Killing Fields of Sri Lanka er en rystende dokumentar om de systematiske overgrepene mot sivilbefolkningen under siste del av borgerkrigen på Sri Lanka. Samtidig presenterer filmen viktig videomateriale av brutale overgrep som i lang tid har vært skjult for allmennheten. I siste del av Det kritiske rom stiller vi spørsmålet: Kan det bli forsoning uten rettferdighet?

Velkommen til film og debatt!
«Can There Be Reconciliation Without Justice?»
No Fire Zone – Killing Fields of Sri Lanka.
Fredag 18 oktober kl 20:15 Tancred

NB! Filmen inneholder sterke scener.

Krigsforbrytelser i det skjulte
Ved hjelp av amatøropptak tatt av krigsofrene selv viser filmen en usminket versjon av omfattende menneskerettighetsbrudd begått av militæroffensiven. Under siste del av borgerkrigen på Sri Lanka ble både internasjonal presse og humanitære organisasjoner kastet ut av områdene hvor krigsforbrytelsene fant sted. Til og med FN måtte forlate området mens sivilbefolkningen tryglet om at de måtte bli. Dette skjedde samtidig som de sivile ble holdt fanget av Tamiltigrene i området som i utgangspunktet skulle være en anti-krigssone.

70 000 sivile drept
I følge FN har så mange som 70.000, muligens flere, sivile blitt drept i siste del av den 26 års lange borgerkrigen på Sri Lanka. En krig som fra myndighetenes side har blitt forsvart som en kamp mot terror. De srilankiske myndighetene benekter at de er ansvarlige for krigsforbrytelsene, og hevder at videomaterialet som blant annet vises i dokumentaren er falskt. Dette til tross for at organisasjoner som Amnesty, Human Rights Watch, International Crisis Group har avdekket en rekke menneskerettighetsbrudd på Sri Lanka begått i de siste få månedene av krigens slutt.

Kan det bli forsoning uten rettferdighet?
Spørsmålet er minst like aktuelt i dag som for fire år siden da krigsforbrytelsene fant sted. Fortsatt forsvinner journalister og myndighetskritikere, og den tamilske minoriteten blir stadig utsatt for omfattende undertrykkelse og diskriminering. Hvordan skape forsoning mellom partene i en konflikt hvis sannheten ikke kommer på bordet? Hvordan skape fred hvis statlige myndigheter svikter sitt eget folk? Hva skjer når overgriperne får gå fritt uten lov og dom, mens pårørende av ofrene lever med konstant frykt for fienden?

Regissør Callum Macrae stiller til debatt sammen med Jon Peder Egenes fra Amnesty og utenriksredaktør i Klassekampen, Yohan Shanmugaratnam.

Møt opp på Filmens Hus og ta del i den viktige debatten!