Det kritiske rom – film og debatt
Det Kritiske Rom (DKR) er festivalens forum for film og debatt. Mer enn 100 diskusjoner mellom inviterte gjester og publikum har vært avholdt siden programmet ble etablert i 2003. Målet er å grave dypere i aktuelle spørsmål relatert til Asia, Afrika og Latin-Amerika – årets festival er intet unntak.
Årets program presenterer oss for et utvalg av historier i forskjellige former og utrykk, men felles for dem alle er søkelyset de retter mot det glemte og gjemte.
In My Mother’s Arms
Mer enn 5 millioner barn har mistet sine foreldre etter invasjonen av Irak i 2003. Dokumentarfilmskaper Mohamed Al-Daradji har brukt over to år på å lage filmen som følger 32 gutter i et lite barnehjem i et av de farligste distriktene i Baghdad.
Det kritiske rom:
Fredag 11. oktober, Tancred i Filmens Hus
Generalsekretær i Redd Barna Tove R. Wang, forsker med fokus på den psykososiale situasjonen for enslige mindreårige asylsøkere og flyktninger i Norge Ketil Eide (HiT), og regissør Al-Daradji diskuterer de glemte barna i Irak etter visningen.
Tusen ganger god natt
Rebecca er en av verdens fremste krigsfotografer, hun brenner for jobben og reiser verden rundt i konfliktområder i håp om at bildene hennes kan utgjøre en forskjell. Da hun blir alvorlig skadet i en selvmordeksplosjon i Kabul, stiller familien et ultimatum: jobben eller familien, et valg hun lett tar, men som skal vise seg å være vanskelig å leve med.
Det kritiske rom:
Lørdag 12. oktober kl. 15:00 på Klingenberg Kino.
Etter filmen stiller regissør Erik Poppe til samtale med Sidsel Wold, journalist og tidligere midtøstenkorrespondent for NRK og krigsfotograf Harald Henden (VG) om utfordringene som følger med å kombinere jobb i konfliktområder med et vanlig familieliv hjemme. Samtalen ledes av Rolf Vestvik (Flykninghjelpen).
Big Men
Dette er en grundig dokumentar om ambisjoner, grådighet og korrupsjon i Afrikas oljeindustri. Filmen utforsker hva som skjer når man finner svart gull i et av verdens mest fattige områder og viser oss maktspillet mellom oljeselskaper, Ghanas myndigheter, vestlige investorer og lokale militante grupper.
Det kritiske rom:
Ghana's Oil - a Blessing or a Curse?
Søndag 13. oktober kl. 20:30, Tancred (Filmens hus).
Regissør Rachel Boynton kommer sammen med Petter Nore (sjef for OfU) og oljeforsker Helge Ryggvik (UiO) for å debattere Ghanas fremtid som oljenasjon. Samtalen ledes av Lamisi Gurah Blackman.
Fatal Assistance
Denne provoserende filmen tar for seg gjenoppbyggingsarbeidet på Haiti etter jordskjelvet i 2010 og hvordan dette har feilet. I dag, milliarder av nødhjelpskroner senere, er problemene og utfordringene på øya enorme og fortsatt mye er uendret. Hva gikk galt? Hva kan vi lære av Haiti? Hvordan kan vi sørge for at hjelpen når frem?
Det kritiske rom:
Mandag 14. oktober kl 18:00, Tancred
Regissør og politisk aktivist Raoul Peck debatterer dette sammen med avtroppende Utviklingsminister Heikki Holmås, Røde Kors President Sven Mollekleiv og Ingvild Skeie fra Kirkens Nødhjelp. Jan Speed, nettredaktør for Bistandsaktuelt, er ordstyrer.
Awra Amba
Etiopia er et land som ofte fremstår i media med negativt fortegn. Denne elendighetsbeskrivelsen får en motvekt med historien om Awra Amba – landsbyen som er blitt en modell for fattigdomsbekjempelse og likestilling.
Det kritiske rom:
Utopia in Ethiopia?
Tirs. 15. okober. kl. 18:30, Tancred
Paulina Tervo og Serdar Ferit kommer for å presentere filmen og det nettbaserte interaktive prosjekt som de har utformet for å stimulere til kontakt og dialog mellom landsbyen og omverdenen. Samtalen ledes av Alexandra Perez-Seoane.
Plot for Peace
Dette er en fascinerende fremstilling av en historie man trodde man kjente godt. Filmen tar oss med inn i kulissene i spillet som ledet til slutten på apartheid-regimet i Sør-Afrika. En historisk dokumentar og nervepirrende thriller i ett, med den til nå ukjente franske forretningsmannen Jean-Yves Ollivier i sentrum av de årelange forhandlingene som kulminerte i Nelson Mandelas løslatelse.
Det kritiske rom:
Diplomacy Behind the Scenes
Torsdag 17. oktober kl. 20:30, Ringen kino
Regissør Carlos Agulló og Jean-Yves Ollivier – den mystiske forretningsmannen – deltar i debatt sammen med Prof. Cedric de Coning (NUPI) om diplomati bak lukkede dører. Arrangementet ledes av Tove Gravdal, Morgenbladet.
No Fire Zone: The Killing Fields of Sri Lanka
En rystende dokumentasjon av menneskerettighetsbrudd begått under avslutningen av den 26 år lange borgerkrigen på Sri Lanka. Gjennom bruk av amatøropptak direkte fra konfliktsonen gir filmen en systematisk, ufiltrert og grusom skildring av militæroffensiven som endte krigen i 2009.
Det kritiske rom:
Can There Be Reconciliation without Justice?
Fredag 18. oktober kl 20:15, Tancred
Regissør Callum Macrae stiller til debatt sammen med Jon Peder Egenes (Amnesty) og Yohan Shanmugaratnam (Utenriksredaktør i Klassekampen).