Doha Tribeca Film Festival

Kunstnerisk leder i Film fra Sør Lasse Skagen var invitert til Doha Tribeca Film Festival i perioden 25. til 30. oktober 2011 og har skrevet denne korte rapporten fra festivalen i Qatar.

Festivalen ble arrangert for tredje gang og er et samarbeid mellom Doha Film Festival og Tribeca Film Festival (startet av Robert de Niro i New York i 2002). Filmfestivalen er et spleiselag som kunne vise til besøk av stjerner som Antonio Bandereas, Nadine Labaki og Robert de Niro. Bak festivalen ligger det innflytelsesrike Doha Film Institute, som har markert seg gjennom festivalen med mye penger til produksjon av film i Midtøsten og en enestående landsby av kulturaktiviteter kalt The Katara Cultural Village. En visuell opplevelse av arkitektur, musikk, film, farger og kultur utenom det vanlige.

Festivalens program var preget av ny spennende film fra den arabiske verden. Produsenten Rachid Bouchareb (Algerie) presenterte den knallsterke filmen Omar Killed Me av regissøren Roschdy Zem; et imponerende frontalangrep på det franske rettsvesen. Fra Tunisia kom den hardtslående Boxing With Her av Latifa Robbana Doghri, med fokus på tunisiske kvinner med boksing som hovedingrediensen i livet. Dokumentaren The Three Disapperances of Soad Hosny, laget av regissøren Rania Stephan, handler om den legendariske egyptiske filmstjernen. Filmen ga et ekstra kick på en arabisk superstar som fikk et dårlig sorti, men som preget egyptisk film gjennom en lang periode.

Aller mest var undertegnede imponert over alle one-to-one-møtene med unge arabiske produsenter og regissører, på jakt etter støtte til realisering av nye filmprosjekter. Gjennom Film fra Sørs eget Sørfond var det viktig for dem å snakke om mulighetene for finansiell støtte. Det er helt klart at det finnes mange historier blant unge folk i den arabiske verden som trenger å bli fortalt.

Doha Tribeca Film Festival kan anbefales.