Dok: Sør - Et raskt innblikk i årets dokumentarfilmer
Filmene i årets Dok:Sør-program spenner fra et unikt intervju med Pol Pots høyre hånd, til en spennende oppdagelsesferd gjennom Afrikas punkscene. Vår skribent Ingvild Steiro guider deg gjennom dokumentarjungelen.
Velkommen til en rask reise gjennom Film fra Sørs dokumentarfilmprogram, Dok: Sør. Programmet består i år av 10 dokumentarfilmer. Film fra Sør tør påstå at hver av disse filmene vil gjøre deg litt klokere, men på ulikt vis. Kanskje vil du også betrakte verden litt annerledes idet du går ut av kinosalen. Uansett, god film!
Musikkdokumentaren
Har du hørt om 70-tallslegenden Sixto Rodriguez fra Detroit som uvitende fant et stort publikum blant sørafrikansk ungdom? Visste du at punkrocken ble brukt som motstandsverktøy under apartheid-regimet i Sør- Afrika? Tre av årets 10 dokumentarfilmer omhandler musikk fra sør, og musikerne som står bak den. Filmene belyser musikkens evne til å være både en politisk og kunstnerisk uttrykksform.
Searching for Sugar Man er en musikkdokumentar om 70-tallslegenden som var uvitende om sin egen berømmelse. Sixto Rodriguez fra Detroit var en av mange musikere og låtskrivere som dukket opp på folk-rock scenen på 1970-tallet. Han ble etterhvert dumpet av plateselskapet, og trakk seg tilbake fra søkelyset. Lite visste han om at hans politiske låter hadde nådd langt utenfor USA.
Filmen Punk in Africa handler om punkrock som politisk motstandsverktøy i Sør- Afrika, Mozambique og Zimbabwe. De fleste forbinder punkrock med anarkistisk tenkning, motstand mot det etablerte og generell provokasjon. Denne filmen viser at i 1970- og 80 årenes Sør- Afrika var oppmuntring til et fargerikt fellesskap det sterkeste utsagnet et punkband kunne komme med. Filmen har et tidsspenn på over 40 år, og dokumentarens siste del handler om nåtidens Sør-Afrika og den nye generasjonens identitetsproblemer.
El gusto: the Good Mood handler om et chaabi-orkester som gjenforenes igjen etter 50 år, etter at de fleste musikerne måtte flykte fra Algerie under borgerkrigen. Her hører vi gamle røverhistorier, både om den algeriske byen Casbah, om musikernes lugubre fester og deres mange kvinner. Filmen omtales som en nord-afrikansk versjonen av Buena Vista Social club.
Film som dokumenterer nåtiden
En av dokumentarfilmens viktigste funksjoner er å dokumentere nåtiden, og å belyse dagsaktuelle temaer. I In the Shadow of a Man belyser den britisk-egyptiske regissøren Hanan Abdalla kvinnens rolle i den arabiske våren, før og etter revolusjonen. I filmen deler fire egyptiske kvinner sine historier med oss, om ekteskap, skilsmisse, jobb og kjærlighet i et land der det å være kvinne ofte byr på utfordringer.
When Hari got Married handler om kjærlighet og arrangerte ekteskap i dagens India. Hari skal snart inngå ekteskap med Suman, ei jente han kun har sett et ørlite glimt av da avtalen om giftemål ble gjort to år tidligere Filmskaperne viser i denne filmen at de har fått et sjeldent innpass hos Hari, hans familie og landsbyen de bor i.
De vonde historiene
I årets program finner vi også dokumentarfilmer som forteller de vonde og ufattelige historiene. I The Tiniest Place møter vi de overlevende i den lille landsbyen Cinquera som ble endevendt og jevnet med jorden under borgerkrigen i El Salvador. Vi møter de overlevende i deres gjensyn med landsbyen der familiemedlemmer ble brutalt henrettet, voldtatt eller torturert da den ble invadert av den meksikanske nasjonalgarden. Filmen handler om å finne håp og styrke i den felles kjærligheten til sitt folk og land, til å kunne fortsette gjenoppbyggingen av det tapte.
I Duch, Master of the Forges of Hell møter vi «Djevelens administrator», kamerat Duch, som var en av Røde Khmers ledere som regjerte Kambodsja på depotisk vis fra 1975 til 1979. Filmen er regissert av Rithy Panh, som selv satt i rehabiliteringsleir under Røde Khmer.
Forøvrig vises også følgende dokumentarfilmer i Dok: Sør: Geriljasønnen, Ai Weiwei: Never Sorry og Polluting Paradise. Øvrige dokumentarfilmer finnes også under andre progammer under festivalen.
Det skal kåres en vinnerfilm blant dokumentarfilmene i Dok: Sør - programmet. Juryen vektlegger dokumentarfilm både som politisk og kunstnerisk uttrykksform.